Зеленски завладя и парламента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски (по риза) празнува победата на парламентарните избори на неговата партия „Слуга на народа”.

„Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Пет формации преминаха 5-процентовата бариера

В Радата влезе и партия „Глас”, оглавявана от рокзвезда

След впечатляващата си победа със 73% на президентския вот в Украйна през април, Володимир Зеленски (41 г.) превзе и парламента на страната. Неговата партия „Слуга на народа” победи на парламентарните избори в неделя и най-вероятно ще има абсолютно мнозинство в Радата.

Това сочат данните при преброени над 60% от бюлетините. Според тях „Слуга на народа” получава подкрепата на 42,5% от гласоподавателите. Това є отрежда поне 122-ма депутати в 450-местната Рада. Отделно обаче формацията на президента е спечелила вота в 125 окръга (по неокончателни данни), в които се избират мажоритарни кандидати. Така общо „Слуга на народа” ще има близо 250 народни представители и ще може да управлява самостоятелно.

Постигнатият в неделя от формацията на държавния глава резултат е най-добрият за която и да било партия от постсъветската ера след 1991 г., посочва Би Би Си.

Общо пет партии преминаха 5-процентовата бариера за влизане в Радата. Втора сила на вота е „Опозиционна платформа”, за която гласуваха 12,88%, трета е партията на бившия президент Петро Порошенко „Европейска солидарност” с 8,64% подкрепа, четвърта е формацията „Отечество” на бившата премиерка Юлия Тимошенко с 8%. Последна с 6,38% е новосформираната партия „Глас” на рокзвездата Вячеслав Вакарчук. Тази формация се смяташе за потенциален коалиционен партньор на „Слуга на народа” в случай на недостатъчно парламентарно мнозинство и след като Зеленски обяви, че няма да се съюзява с партии от старата власт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа