Зеленски призова ЕС и САЩ да разширят санкциите срещу Русия

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е заявил по време на срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел, че е необходимо да се разширят санкциите на Европейския съюз срещу Русия, предава ТАСС.

„Изказах благодарност за неизменната позиция на ЕС в подкрепа на Украйна и призовах за бъдеща консолидация на взаимните усилия и разширяване на санкционните мерки, за да върнем мира“, заяви държавният глава на съвместна пресконференция с Туск. „Също така обсъдихме ситуацията с незаконно задържаните в Русия граждани на Украйна, включително 24 военни моряци и нашите общи усилия в борбата за тяхното освобождение“.

Като част от първото си официално посещение в Брюксел, Зеленски вече се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, лидера на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Освен това Зеленски бе поканен на вечеря в американското посолство с участието на американския президентски съветник Джаред Къшнър и енергийния министър Рик Пери.

На пресконференцията в Брюксел Зеленски постави сред най-важните си задачи борбата с „агресията на Русия“ и възстановяването на политическата система, включително преодоляване на корупцията.

„Предсрочните избори за Върховната Рада, инициирани от мен, са предназначени да ускорят процеса на презареждане на политическата система на Украйна, следователно, важен фокус на нашата работа ще бъде да се засили борбата с корупцията, да се осигури ефективната работа на антикорупционните органи“, каза Зеленски. Също така виждам сред ключовите си приоритетни задачи противодействието на руската агресия“.

На състоялата се преди това среща с Туск украинският президент също е свързал курсас на Украйна към ЕС с противодействието на „руския авторитаризъм“. „Украйна в ЕС – това е смъртта на руския имперски проект. Нещо повече, това е мощен удар по руския авторитаризъм, път към демократическите промени в Русия и на цялото постсъветско пространство“, цитира Зеленски в „Туитър“ администрацията на държавния глава на Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия