Зеленски: САЩ третират Украйна като шахматна фигура в политиката

Украинският президент Владимир Зеленски обвини САЩ, че третират страната му като шахматна фигура в политиката, пише Politico.

В интервю за списание TIME и няколко други европейски издания, Зеленкси отново се опита да се дистанцира от разследването за импийчмънт, съсредоточено върху това дали Тръмп е използвал лоста на военната помощ и потенциалното посещение на украинския президент в Белия дом, за да окаже натиск върху Зеленски да се ангажира да разследва семейството на Байдън и събития около изборите през 2016 г.

„Вижте, никога не съм разговарял с президента от позицията на политическа размяна. Това не е моето нещо“, каза той в някои от най-обширните си коментари за настоящата политическа буря.

Все пак Зеленски е изразил раздразнението си, че помощта ще бъде отказана. „Не искам да изглеждаме като просяци. Но трябва да разберете. Ние сме във война. Ако сте наш стратегически партньор, не можете да блокирате нищо за нас. Мисля, че става въпрос само за справедливост. Не става въпрос за размяна. Това просто означава „не“, продължи Зеленски.

Тръмп в публикация в туитър в понеделник погрешно характеризира коментарите на Зеленски, приветствайки интервюто като оневиняване и обявявайки неточно, че Зеленски „още веднъж обяви, че президентът Тръмп не е направил нищо лошо по отношение на Украйна и нашите взаимодействия или разговори“.

В изказване пред репортери в Белия дом Тръмп повтори твърдението си, че думите на Зеленски го оневиняват, заявявайки, че интервюто трябва да означава, че „случаят е приключен“ по отношение на разследването за импийчмънт, като той подчерта, че Зеленски е казал, че Тръмп „не е направил абсолютно нищо нередно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка