"Зелен двор" ще помага на децата да тръгнат с желание на ясла и градина

Център за ранна социализация, диагностика и превенция "Зеленият двор на Варна" ще бъде открит на 1 ноември в морската столица. Инициативата е на катедра "Хигиена и епидемиология" към Факултета по обществено здраве в Медицинския университет и се реализира с подкрепата на Френския институт в България. Целта й е два пъти седмично най-малките и родителите им да прекарват свободното си време заедно, за да се тушират болезнените проблеми при тръгване на ясла или детска градина, обясни координаторът на проекта от МУ доц. Екатерина Вълчева.

"Зеленият двор на Варна" ще работи в уютния детски кът на Морско казино. Там ще могат да играят и общуват деца от 0 до 3 г., но входът ще е отворен и за по-големи, които досега не са посещавали забавачка. На доброволни начала там ще присъстват психолози, педагози, логопеди, сестри и акушерки и социални работници, с които при нужда родителите могат да се консултират дали детето им има нормално поведение и реакции.

Моделът е френски, началото му дава през 70-те години на миналия век пионерът в детската анализа Франсоаз Долто. Помощ за откриването на "Зеленият двор на Варна" са оказали последователките й - детският психиатър д-р Мириам Сежер, консултантът по ранен аутизъм Мари Кристин Лазник и доц. Моника Богданова от Факултета по педагогика в СУ "Св. Климент Охридски", основател на първия "Зелен двор" в София.

Трите бяха гости на конференция за ранната детска социализация в МУ-Варна. "В Европа, Азия и Америка има стотици подобни центрове. Във Франция са над 800 и се финансират от общинските власти. Целта е чрез психоанализа в общността раздялата на детето от родителя да прокарва пътища, а не да причинява рани", коментира доц. Богданова. Според нея инициативата осигурява и възможност за по-ранна диагностика на деца с аутизъм, при които у нас стандартно проблемът се засича на 4-5 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони