Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

Окръжната прокуратура в Шумен даде на съд земеделеца Дончо Д./47 г./, затаил сведения и по точно 6 животни от стопанството си, за да получи безвъзмездна помощ от фондове на Европейския съюз в размер на 10 000 евро.

Обвинителният акт е за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на парични средства от европейските фондове, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Случаят е от юли 2016 г., когато подсъдимият в качеството си на физическо лице, чрез предоставени неверни данни, успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро - от тях над 16 000 лева са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет.

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му дейност обаче, не били достатъчни да издържа семейството си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете.

В документите за кандидатстването „пропуснал“ да посочи, че отглежда и 6 животни. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7 999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма. След одобряването на кандидатурата му за безвъзмездна помощ, от ДФ„Земеделие“ разбрали истината и сигнализирали Окръжната прокуратура в Шумен. Неправомерно получените средства вече са частично възстановени, но въпреки това предстои дело.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони