Земеделските производители обсъждат бъдещето си след 2020 г.

Начало на големия дебат за бъдещето на Общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2020 г. слага V годишна среща на земеделските производители, обяви при откриване на форума в Златни пясъци председателят на АЗПБ в България Венцислав Върбанов.

На форума присъстват близо 500 представители на над повече от 20 браншови организации, а сред гостите е и Йежи Плева, генерален директор на дирекция "Земеделие и развитие на селските райони "в ЕК.

Според Върбанов обвързаната подкрепа и подпомагането на хектара трябва да бъдат запазени и през следващия програмен период.„През миналата година Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ проведе редица срещи в Брюксел с най-голямата фермерска организация Копа Коджека и с асоциациите на немските и белгийските земеделци. Там ние получихме тяхната подкрепа затова, че безспорният приоритет, за който трябва да работим, е запазване на директните плащания и обвързаната подкрепа“, каза още Върбанов.

Целият бранш трябва да се обедини около обща платформа с приоритети и на тази база и в сътрудничество с държавната администрация България трябва да излезе с национална позиция.Ясно е, че по темата предстоят тежки разговори в рамките на ЕС, посочи Върбан. Той припомни, че вече има много гласове за това парите на фермерите да бъдат намалени и не е изключено още през настоящия програмен период да бъдат ограничени средствата за големите производители, а по-сериозна подкрепа да получат дребните и средните. Това е справедливо, но въпросът е в динамиката на събитията и в нашата национална позиция, каза още Върбанов. Според него официалният дебат за Общата селскостопанска политика ще започне в началото на следващата година по време на българското председателство на ЕС.

V годишна среща на земеделските производители се провежда под надслов"10 години членство на България в ЕС".На обсъждане ще бъде подложена предстоящата кампания за директните плащания и Кодекса за поземлените отношения. Сред основните теми на конференцията са и новостите в контрола и мониторинга от страна на Държавен фонд „Земеделие” по одобрените и изпълнени проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони