Земеделските производители у нас алармираха: Затварят ферми в страната заради липса на работна ръка

Няма кой да управлява и новите машини на полето

Липсата на работна ръка става все по-тежък проблем в сектора заради обезлюдяването и миграцията. Вече има ферми, като в Плевен, Велико Търново и в други райони на страната, които затварят поради острия дефицит на кадри, алармира Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Според него на възлови места в момента работят предимно пенсионери, които няма с кого да бъдат подменени. "За голямо съжаление новите лъскави машини, за които всички ни завиждат и за които още дълги години ще плащаме кредити от банките, в момента няма кой да ги управлява", каза Върбанов при откриване на Седмата национална среща на земеделските производители във Варна.

Според него грешка е, че специализираните училища били прехвърлени от МЗГ на общините и още следващата година някои от тях са били закрити. Умножават се и агрофакулетите към ВУЗ-овете в страната, но хората, които идват на полето, са малко. Спасението на сектора е да се внасят работници от Украйна и Молдова, но бюрокрацията е тежка и трябва да се облекчат процедурите за наемане на чужденци, смята браншовият шеф.

%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2Не би трябвало да има притеснения за административен вакуум около приемането на Общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2020 г. заради предстоящите евроизбори, каза при откриване на форума министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посочи, че темите наистина са много тежки и няма единна позиция на страните членки от ЕС. България настоява всяка държава сама да определя тавана на субсидиите на земеделците. Земеделският министър ще иска парламентът да удължи срока за приемане на новия Закон за собствеността, тъй като по думите му проектът предизвиква много драматични реакции. "Когато се говори за земя и за пари, интересите са обикновено разнопосочни", каза Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони