Земеделският министър освободи шефа на агенцията по рибарство

Снимка: Архив

Земеделският министър Десислава Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства, гласи съобщението.

Янев беше задържан преди два дни по разследване за злоупотреби с евросредства в поверената му агенция, а службите извършиха обиски и иззеха документи и компютри от офиси на ИАРА в Бургас, София и Ямбол. Разбитата група, част от която бил шефът на ИАРА, източила чрез подправени документи 59 973 лв.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че обвинените са общо трима.

Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП е привлекло като обвиняеми освен Янчо Янев и Златин Георгиев и Петър Генов, съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения – престъпление по 248а от НК.

Я. Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв. (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание - престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от НК.

З. Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.

П. Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагам, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.

На Янев, Георгиев и Генов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право