Земетресение с магнитуд 6,9 разтърси Япония

Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер регистрираха Европейският средиземноморски сеизмологичен център и Геологическата топографска служба на САЩ.

Първоначално Европейският сеизмологичен център докладва, че магнитудът е бил 6,8, а Геологическата топографска служба на САЩ - 7,3.

Епицентърът на земетресението е на 10 км дълбочина и е разположен на 37 км източно от град Намие, префектура Фукушима. Тъй като епицентърът е близо до източното крайбрежие на най-големия японски остров Хоншу, японският метеорологичен център предупреди за риск от цунами.

След земетресението последваха многобройни повторни трусове, чийто магнитуд беше около 5 по скалата на Рихтер.

В префектура Фукушима се намира АЕЦ Фукушима I, където през 2011 г. се случи едно от най-големите ядрени бедствия. То беше причинено от вълна цунами вследствие на земетресение.

Именно поради тези причини, когато се разбра, че вълна цунами с височина над метър е ударила крайбрежието в близост до централата, компанията-оператор на централата - "Токио електрик пауър", побърза да съобщи, че няма информация за проблеми, причинени от вълната. След аварията през 2011 г. централата е в спряно състояние. Няма данни за човешки жертви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия