Земетресения с магнитуд 3,9 и 3,5 по Рихтер са регистрирани тази сутрин в Егейско море

Два труса с магнитуд 3,9 и 3,5 по Рихтер са били регистрирани тази сутрин в района на Егейско море близо до турския град Чешме и гръцкия остров Хиос.

По данни на турската Дирекция за управление при бедствия, първият трус е станал в 8.12 часа, а вторият след около две минути.

Няма причинени щети.

2019 ще е година на сеизмична активност в Турция, която ще продължи до 2025 г. За това предупреждава проф. Ахмет Ерджан, специалист по геофизика от Истанбулския технически университет, цитиран от турският в. "Ортадогу". Вестникът пише, че министерството на околната среда и градоустройството възнамерява да ускори процеса по подмяна на рисковите сгради и е издало циркуляр до всички 81 окръга на страната, в който изисква до три месеца да бъдат набелязани застрашените постройки.

"В Турция има осем милиона негодни сгради", информира в. "Карар". Вестникът посочва, че макар геофизиците да успокояват, че трусът в Айваджък – с магнитуд 5 по Рихтер, регистриран на 20 февруари вечерта, не е предвестник на очакваното от години силно земетресение по разлома в района на Мраморно море, "сегашното положение в Истанбул буди безпокойства". Изданието цитира думите на депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), Мехмет Бекяроглу, според когото в цяла Турция от общо 22 милиона постройки 13 милиона са незаконни или проблемни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят