Зетят на атентатора поиска да се върне във Франция (обзор)

Мурад Хамид, прочул се у нас като Зетя на атентатора, се яви по дело за екстрадиция в Софийския градски съд и поиска сам да бъде незабавно върнат във Франция.

На влизане в съдебната зала той каза: „Не е справедливо.” Пред съдебния състав се оплака с помощта на преводач: „В ареста не ми даваха напитки няколко дни и се държаха с мен като с куче. Спрямо мен се върши несправедливост. Обвинен съм само по съмнения, нямам нищо общо с „Шарли Ебдо!”.

„Ние няма да ви съдим, решаваме дали да ви изпратим във Франция“, отвърна съдията. Тя  разгледа издадената за него от прокуратурата в Париж европейска заповед за арест.

Хамид е зет на един от атентаторите, атакували френското сатирично издание „Шарли Ебдо”. Обвинен е в намерение да извърши терористични атаки и да се включи в редиците на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Посещавал е джихадистки сайтове, стана ясно в съда. Според прокуратурата влязъл в България на 26 юли 2016 г. с влак, който е тръгнал от Франция и минал през Сърбия. Заявил, че идва за седемдневна почивка в страната. На 28 юли през нощта се опитал да влезе в Турция през ГКПП- Капитан Андреево. Турските власти обаче го върнали у нас, защото има забрана да посещава 5 години страната. Нашите гранични полицаи го задържали. На 29 юли у нас пристигнала европейската заповед за задържането му. С постановление на Софийската градска прокуратура от 30 юли 2016 г. е задържан за 72 часа, а Софийският градски съд на 2 август го оставил в ареста за постоянно.

Французинът може да отмени искането си за екстрадиране до 3 дни. В същия срок ще се произнесат и съдиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право