Зигмар Габриел: Социалдемократите няма да правят коалиция с Меркел без реформи в ЕС

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

Реформирането на Евросъюза е едно от главните условия на Социал-демократическата партия на Германия (СДПГ), за да влезе в правителство с консервативния блок на Ангела Меркел. Това обяви в интервю за вестник „Билд“ социал-демократът Зигмар Габриел, който е външен министър, предаде БГНЕС.

„Ако федералното правителство продължи да отклонява всички предложения за реформиране на ЕС, няма да има коалиция със СДПГ", категоричен бе той. Освен това СДПГ очаква от десния блок ХДС/ХСС мерки в социалната сфера. „Ясно е, че ако блокът настоява лицата от задължителната система за здравеопазване да бъдат обслужвани по-лошо от частно застрахованите лица, няма да има голям смисъл да се водят коалиционни преговори“, конкретизира се социал-демократът.

Парламентарните избори в Германия бяха на 24 септември. Десният блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел ги спечели, а втора бе СДПГ. След като социал-демократите отхвърлиха варианта за коалиция, Меркел започна преговори с другите парламентарно представени партии, но до съгласие с тях не се стигна. При този развой на събитията СДПГ промени първоначалната си позиция и склони на коалиционни преговори. На 20 декември лидерите на ХДС/ХСС и СДПГ съгласуваха графика на предварителните консултации за сформирането на нов кабинет.

Планира се партиите да започнат същинските преговори в първите дни на януари, а към 12 януари да направят първите изводи и да ги представят на партийните ръководства. Едва след това или пред втората половина на януари, се очаква да започне работата по бъдещото коалиционно споразумение. Самото пък правителство може да се сформира едва към пролетта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа