Зимата замрази касови апарати в отдалечени села

Тежките зимни условия и трудната проходимост на пътищата в Добруджа изкушиха някои търговци от отдалечените села да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби.

При дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП във Варна са установили, че магазин за хранителни стоки в тервелското село Зърнево отчита  от началото на месец декември до 25 януари символичния оборот от 30 стотинки, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция в Добрич.  На място е изпратен екип от „Оперативни проверки“  към ТД на НАП Варна, който установил, че в хранителния магазин се извършват продажби, но те не се отчитат на касовия апарат. За това нарушение на търговеца е съставен акт за административно нарушение и магазинът е запечатан за срок от 14 дни. Още 7 обекта са запечатани от началото на годината за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат.

Сред тях за срок до 30 дни са затворени склад за домашни потреби и цех за производство на сладкарски изделия във Варна, бензиностанция в Силистра и др. През месец януари инспекторите от НАП Варна са извършили проверки на 22 търговски обекта в Добрич, като са съставили 8 акта за нарушения. 3 от тях са за неиздаване на касови бележки, а останалите за други нарушения на данъчните закони.

От НАП напомнят на търговците, че всички касови апарати се наблюдават дистанционно от приходната агенция. В Добрич под наблюдение са общо 6682 фискални устройства. Освен големите търговски обекти за продажба на хранителни стоки, питейни заведения и магазини за хранителни стоки данъчните следят и оборотите на 115 фризьорски салона, 53 магазина и щандове за продажба на цветя и  49 автомивки. Дистанционно се  наблюдават и оборотите на 13 златарски ателиета, 12 фитнес зали, 11 обменни бюра, 8 погребални агенции и др.

 

Санкцията за неиздадена касова бележка е в размер от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение размерът на наказанието e от 1000 до 4 000 лв. За продавача, който е   длъжен  да издаде касовия бон, но не го е направил,  глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни, предупреждават от НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони