Зимна ваканция в Пампорово

Един от най-живописните ни курорти, както през зимата, така и във всеки сезон, е Родопското Пампорово. Родопа планина има особена величественост и обаяние. Могъщите върхове с боровите гори, пробиващи и най-високите облаци, внушителните пещери, невероятните гледки, спиращи дъха, магнетичните величествени планински пейзажи, съчетани с много мистерия и древна история – всичко това са Родопите.

Насред планинските хълмове, близо до Смолян, на 1650 км. надморска височина, се намира Пампорово. Само на 85 км от Пловдив и 260 км от София, Пампорово събира ежегодно стотици и хиляди туристи.

Това е един от най-известните ни и посещавани курорти за зимна ваканция, съчетано със ски спорт.

Ски писти

Общата дължина на ски пистите в Пампорово е 37 км. Най-дългата писта е 5 км. и е с денивелация 476 м. Ски любителите могат да ползват девет ски влека и шест лифта.

Пистите са подходящи за сноубордисти, а има и необработени терени за спускане и места за любителите на шейни. Пистите, подходящи за ски бягане, са с обща дължина 25 км. Можете да покарате и през нощта. Писта „Снежанка 2“ е оборудвана с двадесет и осем прожектора и е прекрасно осветена през нощта. Тя е с дължина километър и сто метра и е с денивелация 283 м. Можете да си направите преход и с моторна шейна.

Ски училища

На територията на курорта има ски училища за всяка възраст – детски групи и групи за възрастни, както и групи според различното ниво на напредналост. Можете да ползвате услугите и детска градина за деца между 4 и 7 години. А ако нямате свой ски екип, можете да се възползвате от ски гардеробите на Пампорово. Ще Ви предложат пълна екипировка във всякакви размери.

Забележителности

Това е един от най-внушителните с красотата си райони на България и Родопите. Наблизо е село Широка Лъка, с неговия чар от автентична възрожденска атмосфера, калдъръмени улички и български национален стил. Наоколо е пълно с китни и очарователни селца, подходящи за селски туризъм, в които ще се докоснете до историята и българския дух – Стойките, Арда, Гела и разбира се гр. Смолян.

В Смолян се намира най-големият Планетариум в България с националната астрономическа обсерватория. Повече от петдесет панорами ще се разгърнат пред Вас в залата на звездите. В Планетариума ще Ви предложат програма с приказки за звездите и за най-малките, учебни програми за учащи, както и тематични такива за общата аудитория. Програмите се излъчват на различни чужди езици, така че можете да доведете и Вашите гости – чужденци.

Посетете и регионалния исторически музей на Смолян. Там ще видите много исторически находки, артефакти и документи, които ще Ви отведат назад в историята на региона.

Хотели

В Пампорово имате възможност да отседнете в някои от многото уютни хотели, които ще Ви осигурят пълен релакс и почивка. Курортът предлага както луксозни апарт хотели, така и къщи за гости и вили. В по-големите хотели можете да се насладите на услугите на СПА центрове с богата гама от релаксиращи процедури.

За да имате богат и информиран избор на хотели, вили и апартаменти в к.к. Пампорово Ви предлагаме да разгледате големите български онлайн каталози за туризъм, като Rooms.bg. В него ще намерите всички места за настаняване с актуална информация, цени и оферти за сезона, както и най-добрите 57 хотели в Пампорово https://www.rooms.bg/hoteli-pamporovo.html

Отделно в сайта на Rooms.bg може да се запознаете с повечето забележителности в района и да набележите още от сега, кои да навестите по време на своята зимна ваканция.

Какво по-хубаво от зимен ден в планината и след това разтапящи СПА процедури в хотела. Навсякъде можете да намерите уютни механи и ресторанти, където ще Ви посрещнат с автентична българска атмосфера и вкусни родопски гозби, както разбира се и с традиционни европейски ястия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм