Зинедин Зидан - Магьосник и на пейката

Когато цифрите говорят, дори боговете мълчат. А цифрите от кратката треньорска кариера на Зинедин Зидан на високо ниво запушват устата на всеки, който понечи да каже нещо срещу него. Той пое „Реал“ (Мадрид) на 7 януари 2016-а. И от този ден досега отборът е загубил само 7 от 87 мача като е вкарал поне един гол във всеки двубой. И най-важното - направи двоен удар този сезон със спечелването на титлата в Испания и Шампионската лига.

Като футболист Зидан си изкова място в историята до най-великите магьосници на тази игра - Пеле, Марадона и Кройф. Като треньор той прави същото дори в съкратени срокове. Неговата претъпкана с успехи като футболист визитка ударно започна да се пълни и с най-ценните трофеи, които могат да бъдат спечелени от един наставник. Още при първото си назначение в голям отбор 44-годишният французин за 17 месеца покори върховете в Испания и Европа. И вече има 8 трофея – титла на Испания, две купи от Шампионската лига, Суперкупата на Европа и титла от световното клубно първенство. Реално на всеки 17 мача Зидан печели трофей. А черешката на тортата - две поредни победи в Шампионската лига! Никой друг не го бе правил досега. Нито отбор, нито треньор.

Зидан се легитимира по най-категоричен начин на новото си работно място до страничната линия във вълшебната съботна нощ в Кардиф. През второто полувреме неговият отбор направи една от най-впечатляващите демонстрации на футболна мощ във финален мач от Шампионската лига. И то срещу неудобния „Ювентус“, срещу майсторите на защитата, срещу неговата стара любов, срещу отбора, в който игра с успех от 1996 до 2001-а. И за който казва: „Там станах мъж“. След категоричната победа на „Реал“ с 4:1, испанските медии завъртяха пак изказването на Зидан преди жребия за 1/8-финалите: „Нека да се паднем срещу всеки друг, само не срещу „Ювентус“!“ Тогава съдбата отложи срещата между младия треньор и „Старата госпожа“. Но не за дълго. Знаем как протече тя и кой на кого изнесе лекция по футбол.

Когато безкрайно нетърпеливият, но и безкрайно щедър футболен президент, Флорентино Перес предложи на Зидан да седне на най-горещия треньорски стол в света на мястото на „изгорелия“ Рафаел Бенитес, не липсваха скептици. Дотогава великият футболист бе изпълнявал функциите на посланик на „Реал“, съветник на Жозе Моуриньо, директор и треньор на втория отбор в трета лига. Упрекват го, че не блести с гениални тактически модели, а печели благодарение на уникалните качества на своите звезди, които безмилостно наказват всяка слабост на съперника. При него „Реал“ не винаги играе красиво, но за сметка на това – резултатно. Тази пролет столът му не се разклати нито при отпадането срещу „Селта“ за купата на Испания, нито при унизителната загуба от „Барселона“ насред Мадрид. И футболистите си го харесват (за разлика от предшествениците му като Жозе Моуриньо и Рафаел Бенитес), защото ни ги стяга в тактически корсети, а акцентира върху силните им качества.

Показателно е какво казват за него двете големи фигури в отбора. Капитанът Серхио Рамос: „Никога досега атмосферата в съблекалнята не е била толкова хубава.“ Голаджията Кристиано Роналдо: „Той е в основата на нашия фантастичен сезон, с него сме номер едно!“

Представянето и настроението на португалската звезда е лакмус за състоянието на „Реал“. При Бенитес нападателят бе тъжен и ядосан, може би защото треньорът му даваше записи на определени ситуации с препоръки как да ги отиграе по-добре. Докато Зидан няма намерение да учи на футбол точно Кристиано.

Сдържаността и дипломатичността на френския треньор засега го държат встрани от конфликти. Интроверт по душа, мълчалив и премерен в думите си, той добре използва огромния си авторитет, натрупан като активен футболист. Трикратен носител на „Златната топка“, световен и европейски шампион, първенец на Испания с „Реал“ и на Италия с „Ювентус“, носител на купата в Шампионската лига след фамозен победен гол за 2:1 във финала срещу „Байер“ (Леверкузен) с Димитър Бербатов в тима – това е само върхът на айсберга от успехи на Зидан.

Тъмната страна на светлия му образ се оглежда в 14-те червени картона в кариерата му. „Поне 12 от тях са резултат от провокация, но не е извинение, че кръвта ми кипва“, казва той. А най-тъмночервения от тях във финала срещу Италия на световното през 2006-а, когато отвърна с удар с глава срещу провокация на Марко Матераци, завърши ерата на футболния магьосник Зидан като футболист. Десет години по-късно магията му на победител отново витае по стадионите.

 

Синът му стана европейски шампион в Бургас

Зинедин Зидан е играл на „Герена“ през октомври 1999 г. като като футболист на „Ювентус“ при победата с 3:1 над „Левски“ във втория кръг за Купата на УЕФА. Преди 2 години един от четиримата му синове - Лука Зидан стана в Бургас европейски шампион до 17 г. с отбора на Франция, побеждавайки Германия с 4:1 във финала на стадион „Лазур“. Тогава големият Зидан не оправда очакванията, че ще се появи на трибуните.

И четиримата синове тренират футбол в „Реал“. Най-големият Енцо е кръстен на идола на бащата – уругвайската звезда Енцо Франческоли.

Зидан е роден в Марсилия в семейство на алжирски мигранти. Със съпругата си Вероник се запознава още на 17-годишна възраст.

 

За него

Няма за какво да го критикуват

Изиграх страхотен финал в Шампионската лига, защото бях перфектно подготвен за него. Това се дължи на моя треньор Зинедин Зидан. Той взе много правилно решение да ми даде почивка в някои от мачовете през сезона, за да бъда в най-добрата си форма за най-важните моменти. На почивката във финала Зидан ни каза неща, които ни помогнаха да спечелим толкова категорично. Няма за какво да го критикуват, резултатите говорят за него.

Кристиано Роналдо

 

Спокоен човек с ясни идеи

При Зидан всеки в отбора се чувства важен. Той правеше много ротации в състава през сезона и наистина за всеки футболист имаше работа. В последните месеци аз не играех толкова често, но момчетата, които влязоха, се справиха отлично. Зидан е спокоен човек с ясни идеи. Говори с нас като футболист, не ни поучава непрекъснато. Понякога проявява емоционалност.

Тони Кроос

 

Не очаквах да стане треньор

Когато играех „Ювентус” заедно със Зинедин Зидан, той беше приятел с повечето момчета. Въпреки феноменалната си техника и статута на звезда, обичаше да им помага. Не очаквах, че ще стане треньор. Но е логично, защото той умее отлично да чете играта. Затова знае кои са точните решения. Взимал ги е толкова много пъти като играч за части от секундата.

Алесандро дел Пиеро

 

Ще поеме Франция

Колкото и да е добър като треньор, трудно ще остане дълго време в „Реал”, защото президентът Флорентино Перес е много нетърпелив. Усещам, че следващото му назначение ще бъде в националния отбор на Франция. Не знам дали ще чакаме сегашния селекционер Дидие Дешан да се оттегли, или федерацията да се отърве от него. В момента изглежда че всичко, до което Зидан се докосне, се превръща в злато.

Франк Льобьоф

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят