Златимир откри адреналина и в сутрешния ефир

Новият водещ на Bulgaria ON AIR носи със себе си повече апаратура, отколкото дрехи и обувки

Как е възможно един ТВ журналист, който всеки ден е на жив ефир, да успява да се занимава и с екстремни спортове, фотография, да пътува често до екзотични места и дори понякога да се изявява като актьор в киното? Може би единственият, който може да отговори на подобен въпрос, е Златимир Йочев. Той е новото лице на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“, а двамата с Лора Инджова останаха единствената екранна двойка водещи в този формат в национален ефир. Обещават да направят блока още по-динамичен, като самите те често се редуват да водят и от изнесени студия.

Златимир е млад, но не и неопитен в професията на журналист. Телевизионната публика вече го познава добре. Преди да се върне към източника си на най-голям ефирен адреналин – сутрешният блок, работи дълги години като водещ, репортер, редактор, сценарист и автор на документалистика в различни телевизии. Помним го и като водещ на централните новини на БНТ, а точно преди да акостира в Bulgaria ON AIR направи няколко силни документални филма в BIT, където се изявяваше и като водещ на публицистика.

Признава обаче, че като формат сутрешният блок е най-голямото предизвикателство.

„Тази работа изисква добра подготовка и познания в страшно много сфери, което пасва на любопитен човек като мен. Ставането в 4 сутрин е трудно, но не и непостижимо. Важно е как след това разпределяш ангажиментите си извън работата и какъв живот искаш да водиш", казва той.

Златимир вярва, че има откровена ниша и дефицит на положителни емоции, които да идват от телевизионния екран. Според него сутрешният блок не трябва да залива хората с информация, която носи печални нотки на обреченост. А желанието за търсене на позитивни теми в ефира е едно от нещата, по които журналистът си прилича с екранната си партньорка Лора Инджова. При тях синхронът се получава буквално за ден-два.

„Телевизионната двойка си е жив организъм. За да бъде успешна, тя със сигурност трябва да има една и съща кръвна група и ДНК“, казва той, но уточнява че в тази работа жизненоважни са и всички колеги зад кадър.

На преден план в професията обаче остават моралът и етиката – за Златимир всеки журналист трябва да преследва истината, независимо колко страшна и неудобна се оказва тя за някого.

„В България най-страшна е невъзможността на журналистите да отговарят подобаващо на натиска и зависимостта от засегнатите „силни на деня“, независимо дали са политици, престъпници или други влиятелни хора. Отразявал съм редица случаи на измами и злоупотреби и хората, които стоят зад тях, не реагират радушно. Най-важна в такива моменти е подкрепата както на твоята медия, така и на цялата гилдия“, споделя Златимир.

В доста „по-безопасна зона“ журналистът попада миналата година, когато получава предложение да се снима във филм – въплъщава се в образа на Иван Вазов в лента с историческа насоченост. Признава, че е поел предизвикателството, защото обича да провокира себе си и да научава нови неща.

„Хареса ми подходът към историческите събития и личности, поставени в контрастна среда. Докато бях в ролята на Иван Вазов, се сблъсках с туристи и случайни минувачи на улицата. Те реагираха много емоционално и започнаха да вадят телефони и таблети, за да ме снимат“, спомня си Златимир.

Не му липсва опит и от другата страна на камерата - като автор и продуцент на документалистика.

„Не съм достигнал съвършенството, но след 6 заснети филма и участие в още толкова знам, че има хиляди неразказани истории, легенди, много непознати герои и места от "малка България", които си струват да бъдат претворени в нещо повече от репортаж. За мен най-голямата сила на документалните филми е фактът, че произлизат от извора, те са базирани на истината, а хората сякаш са умориха да гледат режисираната версия на действителността. Всеки един филм, в който имам пръст, е коренно различен от другите. С единия открихме коя е новата най-западна точка в картата на България, с друг направихме щур джаз концерт във влак заедно с млади музиканти, които се бяха запътили към голям концерт в Банско, показахме и неволите на хората от трънския край, които нямат дори магазин, откъдето да си купят хляб и вода“, разказва Златимир.

Има нещо, от което водещият на „България сутрин“ признава, че е зависим, а именно - новите технологии. Смята, че един съвременен журналист трябва да ги разбира и владее, иначе е загубен в професия, която вече на 99% е зависима от техниката.

„Опитвам се да натрупам опит във всяка дейност в ТВ процеса и да бъда в крак с модерното. Хобито ми е да снимам видео и фото с различни технологични джаджи. По време на екскурзии и пътувания се случва да нося повече апаратура, отколкото дрехи и обувки“, казва той.

Другият му източник на адреналин за ума, който засища и любопитството му към света, са пътешествията.

„Страстта да търся и покорявам не се появи изневиделица. Разви се още от детските ми години. Престоят ми в Либия и безгрижното детство край брега на Средиземно море оставиха своя отпечатък“.

Още като студент получава възможност да опознае България чрез туристически предавания, с които е обиколил страната няколко пъти. И оттогава не спира.

„Дори и със златна значка от 100-те Национални туристически обекта намирам мотивация да откривам и преоткривам. Не виждам смисъл да живееш, без да пътуваш. И това се отнася само за България. Наскоро се завърнахме с приятелката ми от Япония, където навъртяхме 3600 км и натрупахме незабравими спомени“, споделя Златимир.

Може би естествено продължение на тази тръпка са екстремните спортове, за които водещият и сега намира време. Пробвал е всичко, което се предлага в България - бънджи на почти всички възможни локации, парапланер, делтапланер, полет с жироскоптер, скок с парашут, алпийски тролей, рафтинг и много водни атракции. Нищо чудно зрителите на Bulgaria ON AIR скоро да го видят в изнесено студио от Аспаруховия мост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица