Златка Райкова: Парите ме правят щастлива, но не съм алчна

С Георги сме семейство от 5 години, тъй като живеем заедно, признава плеймейтката

Златка Райкова е Мис Плеймейт 2007. Родена е на 12 януари 1986 г. в Пазарджик. Самата тя споделя, че е тежък характер, властна в отношенията си с околните. Харесва мъжкарите. През есента на 2007 г. участва като съблазнителка в екзотичното риалити "Островът на изкушението", а шест години по-късно става и съквартирант в "Биг брадър All Stars". Семейството й е разпиляно по целия свят. Maйкa й oт гoдини e в Иpлaндия c втopия cи cъпpyг. Бaщa й зaминaва за Иcпaния, кoгaтo Златка е нa 15. Eднaтa й бaбa пък paбoти в Aтинa oт дълги гoдини. Caмo дpyгaтa й бaбa e в Бългapия – в Cтpeлчa, и тя именно отглежда бъдещата плеймейтка. Райкова е завършила математическа гимназия в Пазарджик, а след това висше – специалност „Застраховане”, в София. Златка изгря на звездния небосклон като плеймейтка, затвърди имиджа си на изкусителка и се превърна в бизнесдама. От 4 години има собствена модна марка и се изявява като дизайнер на дамски дрехи. Преди броени дни, по време на живо предаване на „Като две капки вода”, русото изкушение получи предложение за брак от дългогодишния си приятел - ММА боеца Георги Валентинов, по-млад от нея със седем години.

- Злати, наричат те откритието на „Капките”. Как приемаш това определение?

- Разбира се, че се радвам, но нямам самочувствие на звезда. Забавлявам се и влизам във всеки образ с голямо удоволствие.

- Ти самата очакваше ли да постигнеш такъв успех?

- Не съм мислела какво ще постигна. Исках да се изявя, защото винаги съм обичала много да пея.

- Какво всъщност те провокира да участваш в шоуто?

- Това беше моя мечта, която се сбъдва. Провокирана съм била само от желанието да бъда на сцена и да се забавлявам.

- Хората се отнасят с известни предразсъдъци към плеймейтките като цяло, а „Златките” стана нарицателно за жени, търсещи богати мъже, слава в обществото и т.н. Доколко всъщност парите са приоритет за теб? Правят ли те щастлива?

- Приоритет не са, но ме правят щастлива. Не съм алчен човек, но обичам да живея добре. Това не значи, че бих направила всичко за пари.

- Какво ти пишат хората в социалните мрежи? Промениха ли се техните коментари от преди?

- Наистина сега много ми пишат и наистина много хубави неща. Хората казват, че са си променили отношението към мене, че гледат предаването само заради мене.

- Хората те свързват с лъскави светски събития, луксозни почивки, скъпи дрехи и т.н. Какво обаче се крие зад тази лъскава опаковка?

- Това е една привидна страна. В момента, в който се запознаеш с мен, разбираш, че тези неща са повърхностни. Смятам, че съм задълбочен човек, който има повече вътрешни, отколкото външни качества, стига да искам да ги видиш.

- Чувстваш ли се успяла жена в професионален план?

- Аз работя и ръководя моята модна марка от 4 години, смятам, че има много накъде да се развивам, но мисля, че съм в правилна посока.

- А в личен план готова ли си да се впуснеш в сериозен семеен живот, след като вече официално получи предложение за брак от Георги?

- Ние сме семейство от 5 години, тъй като живеем заедно. За нас всичко си е постарому, просто изживяхме този момент пред всички.

- Очакваше ли това предложение или то беше пълна изненада за теб? Искрени ли бяха сълзите в очите ти, които видяхме?

- Изненадата беше пълна!!! Никога за миг не се усъмних, че може да се случи подобно нещо!

- Искаш ли да станеш майка? Мислите ли за деца?

- Разбира се! Коя жена не иска да е майка!?

- Доколкото знам, Георги е по-малък от теб. Смяташ ли, че по-младите мъже са по-добра партия, защото те карат да черпиш с пълни шепи от живота?

- При нас той черпи сили от мен.

- Неговите родители как те приемат?

- Винаги са ме приемали добре и уважават неговия избор.

 

Катя Меламед:

Варненското злато не е най-старото в света

Откриха още по-древно край Пазарджик, но пак в българските земи – люлка на цивилизацията, гордее се археоложката

Неотдавна бе разкрита изключително интересна археологическа находка – Трети халколитен некропол във Варна, чиито намерени артефакти ще бъдат изложени във Варненския археологически музей. По този повод потърсихме археоложката Катя Меламед, която осветли историческото и научно значение на епохата и същността на някои от артефактите, открити досега за онова праисторическо време. Тя е историк и археолог, доктор на науките с научни приоритети Ранното средновековие, развитие на балканската култура през Късната античност и ранното езическо Средновековие.

- Катя, ти си специалист по древни погребения, какво е изключителното в новия халколитен некропол, разкрит наскоро във Варна?

- Това откритие наистина е много вълнуващо! Очакваме много от него – може би ще даде още отговори на въпросите, поставени от Първия халколитен некропол във Варна, открит през 1972 г., който още предизвиква нестихващ интерес не само сред учените с различни специалности, но и сред най-широка публика. Наред с всичко останало, новият халколитен некропол вече безспорно очертава широкия район на Варна като изключително богат на праистория, като един от влиятелните центрове от онова време – да прибавим и интензивните подводни проучвания, които дават интересни резултати, да споменем и хипотезата за потопа, който се случва в Черно море, а и още много други интересни обстоятелства. Славата и честта за интерпретацията на новото откритие обаче по право принадлежи на откривателите. Аз самата следя публикациите и разговорите с огромен интерес – и възхищение. Така че сега по-добре да поговорим за историческия контекст, в който този некропол се вмества, и да си припомним как е изглеждал светът по времето, когато са се погребвали в него.

- Златните предмети от Варненския халколитен некропол се определят като най-старото обработено злато в света. Няма ли вече открито и по-ранно?- Да, вече има. Праисторията е науката с най-бързо развитие – колкото е по-стара, толкова по-динамично се променя нашето познание, непрекъснато се откриват нови неща, нови доказателства. Както казва Мадона – винаги има по-хубаво момиче зад ъгъла. Доскоро златото от Варна беше най-старото. Халколитният некропол се датира 4400-4100 г. пр. н.е. През 2016 г. при проучванията в праисторическата селищна могила Юнаците край Пазарджик откриха златно мънисто, датирано според археологическия контекст към 4600 г. пр. н.е. – по-ранно от предметите във Варненския некропол. През следващата 2017 г. се намери и златен антропоморфен амулет, подобен на варненските.

- А как се интерпретира значението – а и причината – за Варненския халколитен некропол?

- Този въпрос все още се обсъжда. Предложени са различни хипотези, ще спомена само две. Преди години беше предположено, че това е царски некропол за много голям район. В него са погребвани вождове, върховни жреци и воини от целите Балкани. Погребалните процесии са минавали през различни чужди територии и през това време всички са спазвали мир. Тази теория се основава на факта, че гробовете са различни като структури, погребални практики и състав на гробните дарове. В някои гробове са открити сечива и върхове на стрели от яспис и почти сигурно донесени от Източните Родопи. След изумителните резултати от проучванията на Солницата в района на Провадия се предложи нова хипотеза – най-новата засега. Добивът на сол там е започнал през петото хилядолетие пр. н.е. По него време солта е равна на злато по цена и по смисъл, по значение. Безспорно производството на сол за търговия е натрупало богатство, намерило израз в скъпоценните гробни дарове в некропола във Варна. Освен всичко останало, бих отбелязала гроб № 43. Погребан е мъж на около 40-45 години, твърде висок за времето си - 1,70/1,75 м. Количеството златни дарове (1,5 кг общо), както и подредбата им около тялото, дават сериозни основания да приемем, че вече съществува царска институция: златни апликации за дрехата, златна диадема, скиптър с вероятно дървена дръжка, облечена в злато, и увенчан с каменна и медна брадви, както и златен фалос, символ на плодородието и мъжкото начало. Тук можем да си припомним още един древен мит за Великата Богиня–Майка и нейния син, когото първоначално тя сама заченала. Изглежда през Халколита и това познание се е развило и се е родила историята за свещения брак между нея и човешкия цар. С тази история е възможно – казвам само възможно – да обясним и всички онези златни и сребърни съкровища, заровени в земята, в средата на нищото – като сватбени дарове?

- Да се върнем на разнообразното положение на скелетите. Защо древните са погребвали своите мъртви в изпъната поза или поза хокер?

- Погребването в изпъната поза е най-широко разпространено. Запазено е и до днес, с малки промени в положението на ръцете, скръстени на гърдите според християнския обичай. Интересна е позата хокер. Думата има немски произход, от hocken, клякам. Всъщност тя наподобява ембрионалната поза, в която се раждаме – в свито положение, краката сгънати в коленете и силно приближени към корема, ръцете също сгънати в лактите и притиснати към гърдите. Често по време на древните погребения телата са покривани с късове охра, което оцветява в последствие костите – символ на кръвта. Изглежда представата е, че така пристигаме на този свят, така трябва и да го напуснем. Нека очертая с няколко думи организацията на пространството според древното знание – светът на живите = селото, река = вода = граница, светът на мъртвите = гробището. Според някои вярвания душите чакат във водата = на границата, за да се родят отново. Впрочем представата за тази организация на пространството е запазена почти до наши дни – макар и несъзнателно. Ако пътуваме из България, често ще забележим, че селото се намира на един баир, следва дере – или днес път, а селското гробище е устроено на отсрещния баир, почти на същата височина. Това е смисълът на позата хокер, известна в много езически общества, при това без връзка между тях, за да мислим за влияния.

И ОЩЕ

Николета Тодорова връща короната за красота

Благой Димитров няма да се жени повече

Деян Донков отива на международен фестивал

Цветана Пиронкова стана майка

Плевнелиев и Деси Банова се сгодили

Монетите могат да лекуват

Великият Илон Мъск е безсилен пред семейството си

Златната орфическа книга крие древни тайни

Плодовите сокове са по-вредни от тортите

Кои са най-интелигентните холивудски звезди

Критикуват България за решението по случая „Скрипал“

Гала отнела девствеността на Дали

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 4 АПРИЛ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица