Златко Живков – кмет на община Монтана: Градим малката ни татковина като модерен, зелен и спокоен град!

- Г-н Живков, повечето градове имат един празник, а Монтана след деня на Свети Дух, отбелязва тържествено и 2 декември. Какви са значението и смисълът на този празник за историята и живота в града и общината ?

- Свети Дух е духовният покровител на града и жителите му, а на 2 декември отбелязваме второто градско начало на селището след Освобождението - денят, когато е даден отново градски статут на селището, съществувало като град още от римско време. Тази дата слага начало на строежа на нова Монтана, на създаването на градския й облик, в който са втъкани отговорността и любовта на поколения предишни управници и граждани към „малката ни татковина”. Техните идеи и труд са превърнали града ни в модерен административен, икономически, културен и спортен център на региона. И наш дълг е да продължим да работим за развитието и подобряването на градската среда и жизнения стандарт.

- Как посреща Монтана своята 127 градска годишнина и какви са посоките й за развитие?

- Посрещаме градския си празник с реализирането на проекти за обновяване на паркове и модернизиране на образователната и културна инфраструктура , в които са инвестирани над 10 млн. лева. Пред завършване е храмът Свети Дух – новият символ и стожер на вярата и духа на Монтана. Осъществяваме и много проекти в социалната сфера. Основен акцент в работата ни е и осигуряване на условия за развитието на съществуващите 2400 микро, малки и средни фирми в града и общината, които са двигател на икономиката в региона и привличат кадри от целия Северозапад. Всичко това пренася Монтана в ново измерение, каквото подхожда на бързо развиващ се за мащабите на Северозападна България град. Посоките ни за развитие са свързани с реализация на мащабни екопроекти – за ограничаване на замърсяванията на въздуха, опазването и разширяването на зелените площи. Пред пуск е депо за опасни отпадъци на стойност 3 млн. лева, ще строим компостираща инсталация за 6 млн.лева. Монтана е сред първите пет най-екологични общини в България. Продължаваме с реконструкцията и обновяването на улици и пътища. Монтана се утвърждава като зелен и спокоен град. Надявам се тези промени да дадат възможност на хората да останат, а други да дойдат, за да живеят и работят тук за развитието на града ни, така както са го правили предците ни.

- Какво ще пожелаете на жителите на града и общината?

- Пожелавам им здраве, късмет и реализация на личните и професионалните им планове. Нека да почитат и пазят постигнатото дотук и с поглед напред да продължат да градят своя живот и бъдещето на града и децата ни!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта