Златна купа „Локомотив“ за бъдещи шампионки в гимнастиката

Гимнастичките на „Локомотив“ (Сф) заедно с основателката на клуба Катрин Велкова и останалите треньорки в обновената зала на стадиона.

Над 450 наши и чужди състезателки ще играят през уикенда в малката зала на „Арена Армеец“

Няколко поколения златни момичета на българската художествена гимнастика ще се съберат този уикенд в малката зала на „Арена Армеец“ за силен международен турнир. Повече от 450 състезателки във всички възрастови групи от наши и чуждестранни клубове идват у нас за Златната купа на „Локомотив“. Сред зрителите и официалните гости ще бъдат много от гимнастичките, които спечелиха редица златни медали за България в последните години.

Инициатор и организатор на мащабното събитие е световната шампионка с ансамбъла от 2011 г. Катрин Велкова. Преди пет години тя създаде клуб по художествена гимнастика към най-старото железничарско дружество в Европа, където вече тренират повече от 100 деца в две зали. През миналата есен Катрин организира първия турнир за Златна купа „Локомотив“, който премина успешно с участието на 300 наши и чужди гимнастички.

„Получи се страхотно състезание, всички момичета и треньорки останаха много доволни, затова решихме да го превърнем в традиция“, разказва Катрин.

Тази година интересът е още по-голям и залата отново ще бъде пълна. Ще участват всички елитни български клубове, както и състезателки от Испания, Украйна, Израел, Великобритания, Белгия, Турция, Люксембург. Привлечени са много спонсори, които подпомагат организацията и ще зарадват момичетата с различни награди. За всички участнички ще има подаръци. Медалите са изработени по поръчка в чужбина с логото на турнира и се отличават със сувенирен дизайн, за да останат като спомен. Предвидени са специални отличия за най-малката гимнастичка, за най-елегантната, за Мис турнир, за най-атрактивния ансамбъл, за най-елегантния съдия и много други призове.

„Художествената гимнастика съчетава спорта с изкуството и красотата, затова държим всичко да бъде изпипано естетически“, споделя Катрин.

Тя разкрива, че нейните възпитанички в „Локомотив“ очакват с огромно нетърпение голямото събитие. „Организирам го най-вече заради децата в клуба. Това е техният турнир, тяхното място за изява“, допълва световната шампионка.

За пет години работа в младия клуб Катрин вече има утвърдени състезателки, които дават надежда, че могат да станат следващите златни момичета. Състезателките на „Локомотив“ се готвят интензивно под ръководството на самата Катрин и още четири треньорки. За децата са подсигурени отлични условия на стадиона в „Надежда“ – изцяло обновена, топла и уютна зала с всички необходими удобства за художествена гимнастика. Отскоро част от гимнастичките в клуба използват и още една зала в близост до Централна гара. „В нея ще сложим нов килим с подиум, който ще ни предоставят от федерацията и сме изключително благодарни за тази помощ“, разказва Катрин. Втората зала дава възможност да тренират повече деца и на по-удобна за родителите им локация.

В момента напливът на желаещи да се занимават с художествена гимнастика е голям, защото спортът е в подем в последните години. Успехите на състезателките ни, организираното в София през септември световно първенство, подкрепата от държавата и от спортния министър Красен Кралев допринасят за възраждането на този труден и красив спорт.

Специален приз на името на Илиана Раева

И във второто издание на международния турнир за Златна купа „Локомотив“ ще бъде връчен специален приз на името на Илиана Раева. Голямата ни гимнастичка, която сега е президент на федерацията, е поканена сама да награди носителя на отличието.

„Илиана беше моя треньорка в най-незабравимите ми моменти и с нея станах световна шампионка с ансамбъла“, пояснява организаторът на турнира Катрин Велкова. „Илиана има огромни заслуги не само за нашия успех, но и за развитието на целия български спорт. Затова я поканих да връчим приз на нейно име и тя прие, за което съм й благодарна. Тя е не само пример за нашето поколение, но и човек, който ни помогна да се изградим като състезателки и като личности“, добавя Катрин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт