Златна палма за „Квадратът"

Swedish director Ruben Ostlund asks the audience to roar after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. / AFP PHOTO / Valery HACHE

70-ият фестивал в Кан приключи без награда за Командарев

Аплодисменти на крака за „Посоки“

Филмът "Квадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд - копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания, спечели "Златната палма" на юбилейния 70-ти фестивал в Кан.

Един от най-оригиналните филми в конкурсната програма, "Квадратът" е сатира на света на модерното изкуство и пиар индустрията, който майсторски поставя и въпроси за моралната отговорност в напредналите общества. На самата церемония видимо изненадания от високата награда режисьор благодари на продуцента си, който дори е настоявал 142-минутния филм да бъде още по-дълъг. На пресконференцията на журито след обявяването на наградите Педро Алмодовар изрази възторга си от дързостта на този филм, говорейки как "диктаторството на политическата коректност съсипва творците" и заяви, че цялото 9-членно жури е било единодушно възхитено от виртуозността на този филм.

Никол Кидман, която имаше цели 4 филма в официалната селекция (от които 2 в конкурса) бе отличена със Специална награда по случай 70-годишнината на фестивала.

С второто по значимост отличие - Голямата награда на журито - бе отличен френския филм "120 удара в минута" на режисьора Робен Кампийо - въздействаща гей любовна история от 90-те години, когато обичащите своя пол е трябвало да се борят с много повече предразсъдъци, провокирани от СПИН, отколкото днес.

След "Златния лъв" за филма си "Някъде преди 7 години", сега София Копола си тръгна с наградата за режисура за филма си "Измамените" - историята на ранен войник в Гражданска война, който намира убежище в девически пансион и успява да омая както момичетата, така и тяхната възпитателка. Единственият филм на голямо холивудско студио (Universal) в програмата, "Измамените" е с участието на Колин Фарел, Никол Кидман, Кирстен Дънст и Ел Фанинг.

Друга американска звезда - Хоакин Финикс, също бе видимо изненадан (дори се извини, че вместо с официални обувки е по кецове) от присъдената му награда за мъжка роля за "Ти никога не беше тук" на британската режисьорка Лин Рамзи - брутален филм, наречен от критиката "модерна версия на "Шофьор на такси".

Наградата за женска роля отиде при Диане Крюгер за филма на Фатих Акин "От нищото" - наистина разтърсващо изпълнение на майка, загубила сина си и съпруга си при терористичен акт (и първа роля на родената в Германия актриса на родния й език).

Фаворитът на критиците Нелюбов на Андрей Звягинцев остана само с Наградата на журито, а наградата за сценарий бе поделена между "Ти никога не беше тук" и "Убиването на свещения елен" на Йоргос Лантимос.

Въпреки, че беше посрещнат с аплодисменти на крака, които видимо трогнаха и развълнуваха всички актьори, дошли специално за премиерата - Ирини Жамбонас, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Добрин Досев - филмът на Стефан Командарев "Посоки" остана без отличие в програма "Особен поглед", където журито бе водено от Ума Търман.

Голямата награда в тази програма отиде за иранския филм "Почтен човек" на Мохамад Расулоф, а наградата за режисура (която съвсем достойно можеше да стои и на нашия филм - заснет във виртуозно режисирани дълги кадри) бе дадена на индианския трилър "Реката на вятъра" на Тейлър Шеридън.

 

Вече 12 държави са купили българския филм "Посоки"

Стефан Командарев в КанДосега 12 държави са закупили филма "Посоки" на режисьора Стефан Командарев, който беше в официалната селекция на фестивала в Кан в състезантелната програма "Особен поглед". Китай е сред първите страни, заявили поръчка за филма. След тях "Посоки" са пожелали Франция, Италия, Полша и др. Ума Търман като шеф на журито за категорията "Особен поглед" настоявала актьорският състав да получи специална награда. Актрисата лично споделила това на двама души от екипа в края на фестивала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино