„Златният Орфей” тръгва догодина

Община Несебър възражда традиционния фестивал на Слънчев бряг

Йорданка Христова: “Желая им успех, името е страхотно и има авторитет”

“Единствената институция, който може да организира фестивал с името “Златен Орфей” е Община Несебър. Спечелихме всички дела с всишчки, които имаха претенции към фестивала. Няма да пренебрегнем обаче никой, който през годините е работил за провеждането на “Златният Орфей”, в това число и фондация “Генко Генов”. Това заяви кметът на Несебър Николай Димитров пред “Труд”.

Музикалният фестивал ще се възроди в нов Летен театър, който Община Несебър смята да построи в Новия град. Дотогава ще се търси място, където могат да се проведат едно-две издания. Това може да се случи още следващото лято..

През 2015 г. имаше опит да бъде възроден “Златният Орфей” от Фондация “Генко Генов”, но той се оказа неуспешен. По време на честванията на 60-та годишнина на Слънчев бряг, идеята отново набра скорост.

Поколения българи са израснали с незабравимия “Орфей”, който се провеждаше всяко лято край морето. Той е създаден като конкурс със съвсем друго име- “Песни за българското Черноморие” и се провежда в “Бар-вариете” на курортния комплекс. От 1970 г. вече е изцяло в Летния театър на Слънчев бряг. След 1967 г. носи името “Златният Орфей, а първият му директор е Генко Генов.

Летният театър вече не съществува в курорта, но идеята е емблематичният международен фестивал да се провежда в нов Конгресен център на територията на комплекса.

Една от емблемите на “Златният Орфей” и на българската музика е Лили Иванова. През 1972 година песента “Птицата” в нейно изпълнение печели първа награда на фестивала. Две години по-късно тя получава отличието за изпълнител. През 1974 година песента “Наше лято”, отново изпята от Лили Иванова, печели първа награда на “Златният Орфей” и други.

[modula id="3290337"]

Примата на българската музика бе поканена да изнесе концерт по случай 60-тия сезон на най-големия български морски курорт. Кулминацията на тържествата, посветени на празника, бяха в “Bedroom beach”. Лили пя в продължение на час и 50 минути. Тя изпълни най-новите си песни, както някои от превърналите се вече в хитове - “Главна роля”, “Искам те”, “Стъклени стени”, “Ти дойде”, “За тебе бях” и “Щурче”.

За голямата популярност на “Златния Орфей” допринасяше и това, че той се излъчваше директно по Националната телевизия. Цялата страна бе в плен на фестивала, всички говореха за него и той наистина бе празник на популярната музика. За самостоятелни рецитали се канеха международно известни певци, изпълненията на живо бяха със забележителното участие на Естрадно-симфоничния оркестър на Комитета за телевизия и радио под диригентството на Вили Казасян. За беквокали бяха използвани най-популярните в България вокални групи: “До-ре-ми-фа”, “Студио В”, “Тоника”, “Тоника СВ”, “Трик” и др.

Дали е възможно фестивалът отново да стане това, което бе някога и да възкръсне като Феникс? Хората се радват на идеята и се надяват тя да се реализила и фестивалът да се възроди, макар, че е трудно да стане както е бил някога. Това обаче не пречи, макар и по- различен, да продължи да се прави и да радва публиката.

“По принцип никога не е възможно да стане като преди, защото всичко е тотално променено. Вече никой не слуша такава музика, каквато се пишеше тогава. Популярните медии по цял свят пускат съвсем друга музика. По принцип аз съм “за” това да има културни събития, особено в тая музика- забавната, нашата, нека има. Сега какво ще стане, никога не може да се сравнява и не бива. Името е страхотно. Има авторитет, помни се. Както се казва - стъпва се на втория етаж. Успех им желая!” Това коментира пред “Труд” звездата на българската естрада Йорданка Христова и добави: “Идеята на “Златния Орфей” на Генко Генов беше по някакъв начин да се прави популяризация на българската музика и да пробием с нещо “желязната завеса”. И чужденците, които идваха тука трябваше да пеят задължително българска песен. И някои от тези песни влязоха в репертоара им, това е супер успех. Кой пее сега българска песен? Никой. Ние не сме пробили никъде със съвременна музика.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл