„Златното“ проклятие на числото 6

МОСКВА – Числото 6 се превръща в „златно“ проклятие за голмайсторите на световното първенство. Ако головата суша не е застигнала Хари Кейн, то сигурно Англия можеше да стигне и по-далече от четвъртото място на Мондиал 2018. Уви. Последният гол на капитана на „трите лъва“ дойде на осминафинала срещу Колумбия, спечелен с дузпи. Той бе под №6. В следващите три двубоя Кейн не се разписа, но това се оказа достатъчно да спечели „Златната обувка“. И така се нареди в една елитна компания от голмайстори, които с по шест попадения са били стрелци №1 на мондиалите.

Мондиал 2014

Хамес Родригес (Колумбия) – 6 гола

В груповата фаза Родригес се разписа три пъти – по веднъж срещу Гърция, Кот д’Ивоар и Япония. След това заби още два гола на Уругвай. Първият бе воле от 25 метра и бе избран за №1 на турнира. Хамес вкара от дузпа и на четвъртфинала срещу Бразилия, но Колумбия загуби с 1:2.

Мондиал 2010

Томас Мюлер (Германия), Диего Форлан (Уругвай), Уесли Снайдер (Холандия), Давид Вия (Испания) – 5

В лютата конкуренция се наложи ФИФА да търси други критерии, за да обяви носителя на „Златната обувка“. Заради най-много асистенции я заслужи изгряващият тогава германец Томас Мюлер. А Форлав бе избран за футболист №1 на турнира.

Мондиал 2006

Мирослав Клозе (Германия) – 5 гола

Най-добрият голмайстор в историята на мондиалите добави пет попадения на турнира. По два пъти се разписа срещу Коста Рика и Еквадор в груповата фаза. Клозе вкара и за 1:1 в четвъртфинала срещу Аржентина, когато Германия спечели с дузпи. Отборът му завърши трети.

Мондиал 2002

Роналдо (Бразилия) – 8 гола

Един от най-ювелирните нападатели в света прати по дяволите демоните от финала на предния мондиал. Роналдо вкара четири гола в груповата фаза и четири в елиминациите. Най-важни бяха попаденията срещу Германия във финала за победата с 2:0. С представянето си в този мач Роналдо се бетонира като един от най-добрите във футбола.

Мондиал 1998

Давор Шукер (Хърватия) – 6 гола

Нападателят започна с два гола в груповата фаза – срещу Ямайка и Япония. След това Шукер влезе в серия – попадения срещу Румъния, Германия, Франция и в мача за трето място срещу Холандия.

Мондиал 1994

Христо Стоичков (България), Олег Саленко (Русия) – 6 гола

Саленко стигна до „Златна обувка“ заради пет гола в мача от групата срещу Камерун. Стоичков се разписа три пъти в първата фаза и три пъти в елиминациите. Камата вкара на три световни шампиона – Аржентина, Германия и Италия.

Мондиал 1990

Салваторе Скилачи (Италия) – 6 гола

Преди турнира нападателят имаше само един мач като титуляр за „скуадра адзура“. Ситуацията се промени, когато влезе като резерва срещу Австрия и вкара победния гол. Последва попадения срещу Чехословакия и още три в елиминациите. Италия завърши трета в света.

Мондиал 1986

Гари Линекер (Англия) – 6 гола

След слабия старт на турнира – загуба от Португалия и реми с Мароко, „трите лъва“ се събудиха с хеттрик на Линекер срещу Полша. На осминафинала нападателят вкара два на Парагвай, а после един на Аржентина. Четвъртфиналът с „гаучосите“ завинаги ще бъде помнен с Божията ръка на Диего Марадона.

Мондиал 1982

Паоло Роси (Италия) – 6 гола

„Скуадрата“ мина груповата фаза с три ремита срещу Полша, Перу и Камерун. Във втората група Роси заби хеттрик на Бразилия. После се отчете и с дубъл в полуфинала срещу Полша. Роси се разписа веднъж и на финала с Германия.

Мондиал 1978

Марио Кемпес (Аржентина) – 6 гола

Нападателят няма гол в груповата фаза. Но след това се превърна в торнадо. Вкара по два пъти срещу Полша и Перу, завърши с още два срещу Холандия.

Мондиал 1974

Гжегож Лато (Полша) – 7 гола

Благодарение на своя нападател „дружина полска“ стана трета в света. По два пъти Лато отбеляза на Аржентина и Хаити. Веднъж на мерника му бяха Швеция, Югославия и Бразилия.

Мондиал 1970

Герд Мюлер (Германия) – 10 гола

Бомбардирът на нацията, както е известен в родината си Мюлер, бе в най-добрата си форма на този мондиал. Подгря с един гол срещу Мароко на старта. Последваха две „тройки“ в мачове с България и Перу. С победно попадение на Мюлер Бундестимът победи Англия. Германия отпадна с 3:4 от Бразилия, когато Бомбардирът направи дубъл.

Мондиал 1966

Еузебио (Португалия) – 9 гола

В груповата фаза Пантерата от Мозамбик вкара три пъти, като два от тях бяха срещу Бразилия. Четири други гола паднаха във вратата на КНДР, когато Португалия спечели от 0:3 до 5:3. Останалите попадения на Еузебио са срещу СССР и Англия. Накрая Португалия стана трета.

Мондиал 1962

Флориан Албер (Унгария), Гаринча (Бразилия), Валентин Иванов (СССР), Дражан Йеркович (Югославия), Леонел Санчес (Чили), Вава (Бразилия) – 4 гола

По това време ФИФА не поставя други критерии, за да се определи един победител. Световните шампиони от турнира Вава и Гаринча вкарват всичките си голове в елиминациите до финала.

Мондиал 1958

Жюс Фонтен (Франция) – 13 гола

Това е рекордът по голове на едно световно първенство. Започва с хеттрик срещу Парагвай за 8:3, две попадения срещу Югославия и едно срещу Шотландия. Така Франция печели групата си. В елиминациите Фонтен стартира с два на Северна Ирландия, един срещу Бразилия и четири срещу Германия в мача за трето място.

Мондиал 1954

Шандор Кошчич (Унгария) – 11 гола

На този мондиал Унгария е най-добрият отбор, но завършва втори. Финалът срещу Германия е наричан до днес „Чудото от Берн“, когато отборът води с 2:0 и пада с 2:3. В групата Унгария срази Бундестима с 8:3. В този мач Кошчич се разписа четири пъти. По два пъти имаше срещу Бразилия и Уругвай. Но за съжаление на унгарците не успя във финала.

Мондиал 1950

Адемир (Бразилия) – 8 гола

В груповата фаза нападателят натрупа четири попадения. След това направи хеттрик срещу Швеция и веднъж заби за 6:1 над Испания. На финала Бразилия загуби с 1:2 от Уругвай пред 200 000 души на „Маракана“.

Мондиал 1938

Леонидас (Бразилия) – 7 гола

Започна световното с хеттрик при атрактивното 6:5 срещу Полша. В мача за трето място бразилският нападател се разписа още два пъти срещу Швеция.

Мондиал 1934

Олдрих Нейедли (Чехословакия) – 5 гола

Най-известните му попадения са трите срещу Германия. Останалите две бяха на Румъния и Швейцария. Нейедли не успя да се разпише във финала с Италия и отборът остана втори.

Мондиал 1930

Гилермо Стабиле (Аржентина) – 8 гола

Още един футболист, започнал с хеттрик – срещу Мексико. Три дни по-късно добави два срещу Чили. В полуфинала срещу САЩ Стабиле се отчете с дубъл. Вкара и на първия в историята финал срещу Уругвай, но Аржентина падна с 2:4.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят