Зловонна пяна излезе от канализация в квартал на Търговище

Пяна с неприятна миризма излиза от две шахти на канализацията в търговищкия кв. Въбел, сигнализираха негови жители в неделя преди обед. Те заснели вонящия „облак”, който се образувал на улицата и публикуваха апел в социална мрежа.

За странното явление се самосезира Община Търговище, която прати екип да провери какво се случва в квартала.

Според негови жители пяната излизала от канализацията, която идвала от стъкларския комплекс и вероятно била резултат на промивка на тръбите. Според тях такава „гъба” се появявала нееднократно през годините и стигала и над човешки ръст. Досега обаче те не са подавали официален сигнал.

От Общината ще информират за случая Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Шумен, за да се направи проверка за източника, вида и съдържанието на пяната и да се уточни има ли някакъв риск за хората в района. Ще бъдат приложени снимки и свидетелски разкази на ставащото.

Местните свързват въпросното пенесто явление с неприятната миризма, която се носеше над Търговище през седмицата. Два дни от РИОСВ и общината издирваха източника на обгазяването, като са били проверени десетки обекти. Правени са били замервания и в района на стъкларския комплекс, но причината за смрадта не беше открита.

Накрая Общината установи, че торене на 120 дка земи, на входа на Търговище откъм Шумен, с неизсъхнала птича тор, която в жегите излъчва зловоние, е източник на проблема. Беше разпоредено веднага да се спре наторяването и то да се прави през есента с оборска тор, която е угнила, според изискванията. Въпреки това, в Търговище не искат да повярват, че това е била причината за неприятната миризма, която изчезна, и завихрят конспиративни теории.

От стъкларския комплекс в неделя също започнали проверка на станалото и уточняват имат ли връзка с пяната, която излизала от канализацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България