Злоупотреба с европари приключи без наказани, амнистия спаси екскмет от съд

Фрапиращ случай на злоупотреба с европари е приключил без наказани лица, независимо че става дума за похарчен над четвърт милион лева чрез фиктивни ремонти от фирми на лица с умствена изостаналост. Амнистия пък е спасила бившия кмет на Златарица Стефан Добрев от съд за безстопанственост и разследването вече е прекратено. Пътят между селата Росно и Средно село, за който са изхарчени средствата от еврофондовете, но само по документи, сега е направен по нов проект от настоящата управа, този път качествено.

Кражбата на европари, която е доказана чрез експертизи, е станала преди 2008 г, заради което следва опрощение. Според Закона за амнистията не могат да бъдат съдени лица, които са извършили непредпазливи престъпления до 1 юли 2008 г. и за които се предвижда затвор до 5 г. В тази категория попада и текстът от Наказателния кодекс за непредпазливата безстопанственост, каквато е налице и в този случай. Фирмата, която е прибрала осигурената сума за реконструкцията на пътната отсечка, в последствие е прехвърляна няколко пъти-последния на невменяем мъж от горнооряховското село Първомайци. Схемата наподобява „игрите” при класическото източване на ДДС.

Драстичните нарушения, покрай изразходването на средствата лъсват за пръв път след Доклад на финансовата инспекция на Северен – Централен планов район, която контролира потоците , идващи по проекти на Европейския съюз. По време на управлението на екскмета Добрев преди десет години започва реконструкция на пътния участък. Средствата били отпуснати след голямото наводнение през 2005 г, което отнесе настилката на участъка между балканските села. При разследването за присвояване на парите са правени техническа, счетоводна и графологична експертизи. Вещите лица са установили, че реално извършените работи са едва за 34 493 лв. Разликата в стойността на платените 290 763 лв и действително направеното липсва.

По казуса се води разследване под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново и под надзора на Апелативна прокуратура. При проверката е била разкрита банкова тайна, за да се установят извършените финансови операции по сметката на фирмите изпълнители. Заради закона за амнистията обаче Окръжната прокуратура постановила, че прекратява производството.

„Наложи се да отпуснем допълнително 115 000 лв за същия 12-километров път и той вече е ремонтиран. Въпреки, че когато е извършено беззаконието, не съм бил начело на общината, от Държавната агенция за финансова инспекция ми наложиха две глоби за възстановяването на сумата, която първоначално е дадена за пътя", коментира настояшият кмет на Златарица Пенчо Чанев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България