Злоупотреби с лични данни се наблюдават при нови политически субекти, ще бъдат санкционирани

До момента в Комисията за защита на личните данни са постъпили 40 жалби и 8 сигнала, които са открили имената си и ЕГН-то в системата за проверка на ЦИК. От Комисията призовават всеки да провери дали неговото име фигурира и без да знае се е подписал в нечия подкрепа, предаде БНТ.

Злоупотребилите ще бъдат санкционирани. Глобата може да бъде между 500 и 100 000 лева, в зависимост от установените нарушения. 80 хиляди лева са глобите за този вид фалшификации през 2014 година.

"Злоупотреби с лични данни се наблюдават при нови политически субекти. Това не са тези от 2013 г. Нарушителите ще бъдат санкционирани в момента, в който бъде проверена достоверността на приложените подписи, изискат се преписките, т.е. заверените копия от ЦИК и имаме много добро сътрудничество с МВР и с Националния институт по криминалистика и криминология, който проверява тази достоверност. Така че при тези жалби, които са счетени за основателни, решенията ще са потвърдени от съда", обясни председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България