Знаменитости открито заявяват вярата си в Христос

Те намериха пътя към Бога, но са неразбрани от колегите си атеисти или споделящи разнообразни религиозни учения и практики

Във времената на материализъм, от една страна, и шарен религиозен пазар, от втора, става все по-сложно да се говори за Христовата вяра дори на съседи или колеги. Какво да говорим тогава за световните звезди на киното или музиката, които са приети странно от колегите си атеисти, будисти, кабалисти, сциентолози, индуисти, спиритуалисти и т.н.

Боно: Духовният ми път тръгна от неверието

Пътят към Истината за него започва в Дъблин, когато вижда на таблото в Mount Temple High School забавна обява на младия Лари Малън: „Похарчих пари за барабани, има ли глупаци да купят китари и искат да направим група?”. Първият „глупак” се оказва младият Боно, който тогава нито умее да пее, нито да танцува, но затова пък има невероятно обаяние, артистизъм и... нахаканост. Почти веднага се присъединяват Адам Клейтън и Дейвид Евънс – така започва историята на една от най-популярните рок групи U2.

Всъщност това несъгласие на бъдещата звезда с шаблона определя неговия етап на вътрешна борба и откриване на духовното измерение на света около нас. Когато е на 22, Боно обобщава: „Винаги съм чувствал, че не мога да се примиря със стандартния жизнен цикъл: порастване, работа, женитба, смърт. Мисля, че тук е нужен Христос. Поне в моя живот беше така. Не вярвам, че сме се появили на този свят след взрив на газов облак. Не мога да приема това. Вероятно моят духовен път започна с това неверие. С него започна и борбата. Страстно ми се искаше да се измъкна от затворения кръг на обикновеността”.

В свое интервю Боно казва: „Колкото повече съм знаменит, толкова повече се радвам, че принадлежа към Църквата... Прибягвам до благодатта и приемам факта, че Христос е поел греховете ми на кръста”.

Силвестър Сталоун: Църквата е спортната зала за душата

Мегазвездата винаги сам е изпълнявал каскадите в своите филми, които понякога са завършвали със счупени кости и хоспитализация. Вярата му също е преживяла много удари, докато, както сам смята, блудният син не се върнал при Бога.

В интервю за Dove Foundation Сталоун разказва, че е живял в християнско семейство. Възпитавали са го да вярва и се е стараел да прави това, доколкото може, но попаднал в т.нар. реален свят. Сблъскал се с различни изкушения, пропаднал и направил много лоши избори.

По думите му неговият живот 12 години вървял по наклонената плоскост, докато не получил прозрение и се върнал към вярата от детството си. „Разбрах най-накрая, че трябва да спра. Необходимо е да се върна към най-важното, да престана да контролирам сам живота си и да позволя на Бог да прави това”.

Независимо че християнството е чуждо на холивудския елит, актьорът смело проповядва вярата си и винаги излъчва ентусиазъм, особено когато стане дума за богослужение. „Колкото повече ходя в църквата, толкова повече се въвличам в процес на общуване с Бога, толкова повече слушам Словото Му – и Той ме води за ръка... Църквата е спортна зала за душата. Вие не можете сами да се тренирате. Необходимо е да черпите знания отнякъде, необходимо ви е нечие ръководство”.

Сега, вече възрастен и помъдрял, Сталоун признава, че в някои негови ранни филми има много долнопробно насилие, но високо цени сериите на „Роки”, защото това е история на вярата, честността и победата. „Иисус е източник на сили за всеки, който иска да преодолее маратона. Може да се сравни с мъжеството на Давид, който побеждава Голиат. Това е метафора на живота”.

Мел Гибсън съзира Божия знак в „Страстите Христови”

Звездата от „Лудия Макс” и „Смело сърце” има католическо възпитание, но дълго време е отдалечен от религията, като злоупотребява с алкохола и си позволява резки и некоректни изказвания.

През 2003 г. Гибсън започва снимките на хитовия филм „Страстите Христови”, който става своеобразен катарзис за актьора режисьор. Лентата шокира зрителите и критиците, но получава одобрението на папата. Снимачният процес и детайлното навлизане в историята връщат на Мел вярата в Бога и днес той се занимава активно с благотворителност и просветителска дейност.

Актьорът споделя, че е имал знаци, по-точно – знамения, които са му толкова понятни, както и на всички католици, сякаш са цветовете на светофара. Когато снимал „Страстите Христови”, му се струвало, че изпълнява волята на Светия Дух. Един от най-очакваните кинопроекти е продължението на лентата - „Възкресението на Христос“. Информацията е оскъдна, знае се само, че се очаква филмът да е на екран през пролетта на 2020 г.

Матю Макконъхи изуми Холивуд

На 86-ата церемония по раздаването на оскарите през 2014 г. Матю Макконъхи беше избран за най-добър актьор за ролята си във филма "Клубът на купувачите от Далас". Получавайки статуетката, той заяви своята вяра в Христос и не се задоволи само с това. Пред списание GQ той разказа как със съпругата му, Камила Алвес, се е променило тяхното отношение към Бога след раждането на трите им деца. Всяка неделя семейството посещава деноминационна църква в Тексас. Актьорът твърди, че в неговата религиозна общност вярват, че Синът Божи е умрял за нашите грехове, а християните са отговорни да се обичат едни други и да бъдат обединени в едно в Христос.

Крис Прат преоткрива Господ заради семейна драма

Сега актьорът е сгоден за една от дъщерите на Шварценегер, но с бившата си съпруга Ана Фарис преживяват ужасен период от живота си, който ги провокира да заговорят открито за вярата си. През 2012 г. синът им се ражда преждевременно и изпада в кома, но по чудодеен начин идва в съзнание. Две години по-късно Крис Прат публично заявява в интервю за People, че оживяването на детето е придало нов смисъл на вярата му в Бога.

Когато Джак се родил 9 седмици преди термина, родителите се чувствали напълно безпомощни. Дълго време изпитвали страх, признава Крис. Докато бебето цял месец се борело за живота си в интензивното отделение, родителите му непрекъснато отправяли горещи молитви. „Това възстанови вярата ми в Бога, но не защото тя трябваше да се възстанови: тя придоби нов смисъл - разказва актьорът. – За нас детето беше толкова прекрасно, че днес гледам негови снимки оттогава и мисля, че на хората им беше трудно да идват и да го гледат, но за нас беше толкова красив, просто идеален”.

Отказвали роли на Кевин Сорбо

Актьорът, известен като Херкулес в едноименния сериал, се снима във филма „Бог не е мъртъв” (God’s Not Dead). Заради християнската му принадлежност обаче е имал случаи, когато му отказвали роли. „Моята вяра несъмнено ми е навредила в Холивуд – разказва Кевин в интервю за CNS през 2016 г. - В продължение на 7 години аз играех Херкулес. Това беше най-популярното шоу в продължение на няколко години. Но след това, когато всички узнаха, че съм християнин, броят на поканите за прослушване съществено се съкрати”.

Марк Уолбърг: Започнах нов, по-хубав живот

През 2012 г. звездата обясни в интервю, че с помощта на вярата той е минал през много перипетии. Като тийнейджър е бил в затвора, живял е в бедност и е вършел престъпления. Времето зад решетките обаче е било като камбанен звън за пробуждане и начало на нов, по-добър живот.

Бившият рапър говори открито за Бога и твърди, че точно католицизмът е посочил пътя му. „Вярата и тежкият труд ми помогнаха да премина през много трудности. Знаете, че нищо не се случва просто така, особено когато стоиш с гръб към стената, а пред теб бушуват събития”.

Днес Уолбърг е женен, има четири деца и се занимава с благотворителност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл