Зографски прелетя с 98,5 м първото изпитание

Владимир Зографски откри подобаващо българското участие на зимните олимпийски игри Пьонгчанг 2018. Най-добрият ни скачач прелетя квалификациите с 98,5 метра на малка шанца, което го прати в основната схема на надпреварата. Българинът събра 118 точки и завърши 17-ти от 57 състезатели. Още преди ден самоковецът направи сериозна заявка за достойно представяне. На тренировка той постига 104 метра, което му отреди пето място.

За Зографски това е втора поредна олимпиада. В Сочи 2014 той завърши 47-ми на голяма шанца.

Най-добър резултат в квалификацията даде световният вицешампион Андреас Велингер (Германия) със скок от 103 метра и 133,5 т. А двойният олимпийски шампион от Сочи 2014 – полякът Камил Стох остана втори със 104 метра и 131,7 т.

Битката за медалите е в събота от 14,35 часа българско време.

Същевременно спортистите ни активно участваха в Деня на отворените врати в Олимпийското село. Състезателите не пропуснаха да си направят атрактивни снимки на фона петте преплетени кръга. Във фотосите се включи и Зографски, който след това направи и първи успешен старт.

В олимпийската столица вече е и Стефка Костадинова, шеф на олимпийската ни делегация и председател на БОК. Утре тя ще присъства в официалната ложа на церемонията по откриването на игрите. Парадът на нациите започва от 13 часа българско време. А тази вечер Костадинова имаше и няколко неформални срещи с шефове на мисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт