Зодиите като първолаци

Овен

Не искам да си ходя!

Ще разпознаете първолачето Овен по това, че в Първия учебен ден е леко срамежливо. Гледа леко изпод вежди, защото не е сигурно дали учителката му харесва, дали децата са му приятни и въобще цялата тази ситуация с училището му намирисва на номер, който възрастните са скроили на децата, за да се отърват от тях за през деня. В някакъв момент Овнето идва на себе си и до час-два вече е повело гламавия Стрелец и любопитния Близнак на изследователска експедиция из шкафчетата в класната стая. Овен е онова хлапе, което се дърпа от ръката на майката и крещи: "Не искам да си ходя!"

Телец

Имаш ли деца?

Детето Телец е дошло с вълнение. То е изрядно изтупано и подготвено за всичко. В раничката му има моливи, гумички, острилка, флумастри, химикали, комплект за чертаене, тиксо, мокри кърпички и детски левкопласт с картинки - това, в случай че падне и се удари. Телец е онова детенце, което отива право при учителката и я пита: "А ти на колко си години? Имаш ли деца? Този часовник откъде ти е?" То се запознава с целия клас, поканва поне 13 деца да му станат най-добри приятели и черпи най-симпатичното с бонбон. След училище непременно ще иде на сладкарница с майка си.

Близнаци

Не идва за учението

Всички деца са насядали по чиновете, само едно се върти като шугаво, непрекъснато нещо обяснява, става, ходи напред-назад и на учителя му иде да му загрее врата. Този малък червей е Близначето. Иначе е безкрайно чаровно дете... поне през част от времето. Любознателно е, интелигентно и будно. Задава много въпроси в клас и извън него. Но Близнакът не е в училище заради учението. Най-важно му е какво става през междучасието - с кого си е разменил стикита, кой какво му е казал, той на кого какво е отговорил. Въпреки това се учи добре, особено по математика.

Рак

Защо да не си стоя вкъщи!

Малкото Раче е леко отнесено и нещастно в Първия учебен ден. Не разбира защо не може да си остане вкъщи. Защо се налага да влачи крака към огромния училищен двор с букет в ръка и да се запознава с някакви си деца, да го ръси поп по главата с китка и непозната жена да го отвежда от майка му. От всичко това стомахът го присвива и му се налага спешно да изтича до тоалетната - точно в най-неподходящия и тържествен момент. Ще минат месеци, докато детето Рак се аклиматизира и започне да участва активно в учебния процес. По това време ще стане ясно, че то е умен и съвестен ученик.

Лъв

Иска да рецитира пред строя

Лъвчето е убедено че Първият учебен ден е негов личен празник, измислен специално за да може всички да му се възхитят – безбройните лелки, които срещат по пътя до училище, съседите и продавачките в магазина, през който са минали с майка му, за да му купи вафла. Удоволствие му доставят и съпътстващите деня малки ритуали – като, когато баба му плисва чаша вода по стълбите, "за да му върви по вода", или когато трябва да стои мирно на двора, докато по уредбата гърми "Върви, народе възродени". Зарича се догодина да е на мястото на онова дете, което каза стихотворение пред всички.

Дева

С пълна чанта в първия ден

Девата отива на училище с грейнали очи. Тя е детето, жадно за знания. Цяло лято е чертала ченгелчета и лулички и е упражнявала събиране и изваждане, за да е готова за първия учебен ден. В чантата на малката Дева всичко е изрядно: тетрадки, несесер, портмоненце, изобщо всичко, което евентуално би могло да й потрябва през учебната година. И никакви родителски аргументи, че през първия учебен ден само ще ги приветстват, ще седнат в класната стая да се запознаят с учителката и няма да имат уроци, не може да я убеди да си остави хубавата нова раница у дома.

Везни

Денис Белята пасти да яде

Забелязвате ли внимателното мило детенце, което гледа умно от задните редици. Този сериозен и спретнат мъник съвсем скоро ще си покаже рогата. Чакайте само да посвикне с обстановката. Везните дават вид на послушни и понякога наистина са - особено момиченцата. Но в повечето случаи това чаровно дете е толкова палаво, че Денис Белята пасти да яде. Най-приятно му е, когато успее да въвлече целия клас в поредната си идея за нерегламентирани училищни забавления, като да върже връзките на обувките на съученик, или да организира въша напаст в класа, за да ги пуснат от училище.

Скорпион

Играе го аутсайдер в началото

Скорпиончетата тръгват на училище като всички хлапета - леко наплашени, отчасти заинтригувани. Но на вид са "светски" хора, които знаят всичко и нищо не може да ги изненада. Ще ги разпознаете по безразличната, леко отегчена физиономия. Не бива това да ви заблуждава. Те искат да им хареса в училище не по-малко отколкото искат да ги харесат тях, самите. Копнеят за одобрението на другите деца и на учителя. Просто го играят аутсайдери. Скорпионите са капризни ученици: ако не им е интересно, не учат. Ако учителят успее да заплени вниманието им, ще учат по-ревностно и от Девите.

Стрелец

Училището е една измама

Детето Стрелец е с един червен и един шарен чорап. В бързината не е намерило два еднакви, но пък какво от това, нали са все чорапи! Стрелецът е единственият знак в зодияка, който още от трета група в детската градина мрънка, че иска да ходи на училище. Там всичко е толкова вълнуващо - има учебници, дъска. И най-важното: вече няма да бъде бебе, а ученик. С копнеж поглъща новите знания. И така цяла седмица. След което решава че това нещо, училището, е една голяма измама и затвор, в който го държат, докато той гледа през прозореца и си мечтае за дръзки приключения.

Козирог

Отличник пар екселанс

Първолакът Козирог прилича на миниатюрен служител в одиторска компания: елегантен, сериозен, нахъсан за творчески успехи. Тъй като е истинско дете, все пак успява да удържи този строг вид около 20 минути, докато Овенът и Стрелецът не го завлекат зад училището да види един огрооомен плужек. Козирогът бързо влиза в релси и се връща в класната стая, за да успее да направи добро впечатление на учителката още от началото. Той дърпа за ръкава майка си, за да й напомни да запише всички инструкции на госпожата. От този Ден 1 в училище, той си е решил да бъде отличник.

Водолей

Мечтае да докопа звънеца

Детето Водолей е откровено, когато рита бордюра и се тръшка: "Не го искам това мръсно училище!" Водолеите от бебета ненавиждат да им се налагат правила и да им се казва какво да правят, а в този ден точно това им се случва. Нещо им нашепва, че първият учебен ден е изключение и в първи клас няма да е само цветя, речи и почерпка с мама и тати за награда, че вече е първолаче. Водолеят подозира, че този хубав училищен звънец, който с радост би докопал да си подрънка, ще бъде прибран чак до следващия 15 септември. Той още не знае, че един ден ще развие апетит към учението.

Риби

Не го търсете за уроците

Сладурчето, което стои като самотна мушица в абаносова кула насред цялото това оживление в училищния двор, това детенце е имало късмета да се роди под знака на Риби. През следващите месеци ще стане ясно, че Рибите влизат в клас с доброто намерение да се учат, но нещата просто не се получават. Дори най-малките Рибки знаят, че всичко тече, всичко се променя и учението е занимание ефимерно. Не се учудвайте: за едно дете Риби не е невероятно да знае дума като "ефимерно". Невероятно е, че още в първи клас е готово да се влюби - ако не в съученичка, то поне в учителката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп