Зодиите - нобелисти по литература

Овен

Бекет и Дарио Фо

Вие, господа и дами, родени под Огнения знак на най-безцеремонното и упорито добиче в зодиака, сте сред най-талантливите писатели. От общо 116 лауреата - приели или неприели наградата, 12 са Овни. Това е един от високите проценти на нобелисти в зодияка, така че имате повод за гордост. Вашето съзвездие е светило над родилните ясли на гении като драматурга Самюел Бекет, автор на "В очакване на Годо" и италианския драматург, театрален режисьор, актьор и комик Дарио Фо, чиято пиесата му "Мистър Буфо" е осъдена от Ватикана като най-богохулното шоу в историята на телевизията. Анатол Франс

Телец

Сенкевич и Рабиндранат Тагор

Дали защото и вие сте рогати, упорити, инатливи и дебелоглави, но имате същия брой нобелови лауреати за литература, като Овните: цели 12. Един от тях е полският писател Хенрик Сенкевич – авторът Quo vadis и детската книжка "Стас и Нели". този сериозен човек е най-известен с историческата си трилогия „С огън и меч“ (1884), „Потоп“ (1886) и „Пан Володиовски“. Ако се сещате за индийския поет, философ и общественик Рабиндранат Тагор - е, той също е Телец. Тагор е най-известният индиец, освен Махатма Ганди. Пък и Ганди всъщност е получил прозвището Махатма ("велика душа") от Тагор.

Близнаци

Боб Дилън и Орхан Памук

Огромен процент от нобеловите лауреати за литература са Близнаци. Цели 15 души са получили приза. Всъщност 14, тъй като Жан-Пол Сартр отказал - уважително, но с погнуса. Той просто никога не е приемал официални награди. Томас Ман приел своята, което идва да покаже, че дори Близнак може да е достатъчно нормален. Сред оценените от Нобеловия комитет воини на словото са ирландският поет Уилям Бътлър Йейтс, руснакът Йосиф Бродски, обявен през 1964 г. от съветските власти в тунеядство и е осъден на 5 г. заточение, и турският писател Орхан Памук и Боб Дилън.

Рак

Хемингуей и Херман Хесе

Доста са и Раците-носители на Нобелова награда за литература. 11 души, родени под този Воден знак са имали честта да бъдат оценени като титани на художествената реч. Ърнест Хемингуей е известен с това, че пишел прав. Затова и изреченията му са кратки, точни и ясни. Обаче дълбоката му душевност на Рак в крайна сметка избила и на 61 г. си теглил куршума, натискайки с крак спусъка на ловджийската си пушка. Авторът на "Сидхарта" и "Игра на стъклени перли" Херман Хесе, също е правил опит за самоубийство. Рак е била и полската поетеса Вислава Шимборска, която обаче издъхва тихо и кротко на 88 г.

Лъв

Джордж Бърнард Шоу и 11 други

Три са зодиакалните знаци с равен брой лауреати - 12. След Овен и Телец, Лъвът е третият знак с този резултат, а това е третият най-добър резултат в това импровизирано състезание. Да, Лъвовете обичат състезания. Особено ако са смислени, и ако ги печелят. "Борбата с прасе няма смисъл. Само се цапаш, а на прасето му харесва." Това е цитат от ирландския драматург Джордж Бърнард Шоу, който е представител на знака, увенчан с Нобелова награда. Други Лъвове с нобелов приз са английчанинът Джон Голсуърти ("Сага за Форсайтови"), роденият в Русе Елиас Канети и французинът Патрик Модиано.

Дева

„Повелителят на мухите“

Ако мечтаете за Нобелова награда за литература, отсега да си знаете, че това е малко вероятно. Статистиката показва, че едва трима от всичките над 100 лауреати на приза, са родени под знака на Девата. Това е най-ниският процент за целия зодиак. Но пък в списъка е авторът на книгата "Повелителят на мухите"сър Уилям Голдинг. Той участва в потопяването на немския боен кораб “Бисмарк” през Втората световна война. Друга Дева - френският поет Фредерик Мистрал влага парите от Нобеловата си награда в музей за бита, традициите, религиозните вярвания и изкуството на Прованс в гр. Арл.

Везни

Гюнтер Грас и Уилям Фокнър

Ето ги и шампионите! Цели 17 Везни са в списъка с лауреатите на Нобелова награда за литература. Германецът Гюнтер Грас получава приза си през 1999 г., а през 2006 се разбира, че има нацистко минало. Американецът Уилям Фокнър е типична Везна и в творбите си често използва похвата поток на съзнанието. Т. С. Елиът е американски поет от британски произход, чиито творби „Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок“, „Пустата земя“ и „Четири квартета“ се смятат за едни от най-великите постижения на модернизма от XX век. Иван Бунин емигрира във Франция 1919 г. Той е първият руснак-нобелист за литература.

Скорпион

Казуо Ишигура и Селма Лагерльоф

Скорпионите скромно и подмолно си тежат на мястото. Цели 10-има представители в почетната листа с нобелистите доказват за пореден път, че този знак ражда талантливи и умни създания, които обаче рядко успяват да надскочат вродения си мързел и да напишат цяла книга. В техните редици са шведската писателка Селма Лагерльоф ("Чудните пътешествия на Нилс Холгерсон из Швеция"), която през 1909 става първата жена с Нобелова награда за литература, френският екзистенциалист Албер Камю, неговият кумир - символистът Андре Жид и в съвременността ни - фантастичният японско-английски писател Казуо Ишигуро.

Стрелец

Петер Хандке и Чърчил

Стрелците се представят скромно в тази класация с едва 7 имена. Но пък двама от Стрелците нобелисти са професионални политици. Теодор Момзен - немски историк, философ и политически деец, който е вторият поред носител на наградата (1903 г.), присъдена му за принос за историческата литература и в частност за изучаването на Древен Рим. Британският министър-председател сър Уинстън Чърчил също е Стрелец. Да не пропуснем и скандалния носител на наградата за 2019 г. Петер Хандке - защитникът на Слободан Милошевич.

Козирог

Ръдиард Киплинг и Рей Бредбъри

Амбициозни или не - Козирозите трудно се дореждат до признанието на Шведската академия. Само 5-има са представителите на този знак сред носителите на Нобелова награда за литература. Сред тях е авторът на "Книга за джунглата" Ръдиард Киплинг, който е казал „Всеки е малко или много луд по един или друг показател”. Испанският поет (и Козирог) Хуан Рамон Хименес не само е дал на света красиви стихове, но и на Рей Бредбъри вдъхновение да започне книгата си „451 градуса по Фаренхайт" с цитата: „Ако ти дадат разчертана хартия – пиши накриво!“

Водолей

Борис Пастернак и Тони Морисън

Цели 9-има писатели, родени под знака на Водолея, са получили Нобелова награда за литература. Сред тях са авторитетни имена като американската писателка Тони Морисън „Песента на Соломон“ (1977), писателят сатирик Синклер Луис - първият американец, удостоен с приз за литература от Стокхолмския комитет, и Борис Пастернак, авторът монументалния трагичен роман за Съветска Русия „Доктор Живаго“ (1957). Както се вижда, Водолеите са сериозни писатели, продуктивни, които макар и да пишат с мисълта за бъдещето на Земята и човечеството, пишат дебели и стабилни томове.

Риби

Поетът Георгиос Сеферис

Въпреки славата на особено креативни творчески личности с въображение, участието на Рибите в списъка с носителите на Нобелови награди за литература е скромно: едва 4-има са. Норвежкият писател Бьорнстерне Бьорнсон е журналист и общественик и борец за мир, повлиян от неговите произведения са повлияни от теориите на Чарлз Дарвин. Гръцкият поет, писател и дипломат Георгиос Сеферис също е роден под знака на Риби. Той е бил посланик на Атина в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп