Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция "Евксиноград"

Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Зоозащитници от осем сдружения започнаха безсрочен протест пред вратите на правителствената резиденция "Евксиноград". С плакат "Борисов, не са ли законите за всички" и големи постери със снимки на измъчени и изпосталели кучета и надписи "Общински концлагери" и "За тях е късно" активистите искат да привлекат вниманието на управляващите върху проблема с лошите условия в общинските приюти за бездомни животни. "В цялата страна местните власти нарушават законите, обричайки на бавна смърт четириногите.

Сред тях има социални животни, които могат да бъдат разселени и осиновени, стига ангажираните с това да си вършат работата", обясни Ирина Николова от сдружение "Дара". За пример бе даден варненският общински приют в с. Каменар, в който няма лекар на щат, а само на повикване. Доброволци влезли преди време и видели, че вътре цари мръсотия, няма храна и вода.

Експерти от Тракийския университет направили оглед на приюта и дали становище, че той не може да работи в този си вид. Заповед за затварянето му миналата година издаде Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, но след жалба на общината Варненският административен съд я отмени.

"И от ОДБХ не си вършат работата. Преди седмица подадохме сигнал, че в приюта има зараза - коронавирус сред малките кученца, които не са били прегледани при приема, както е по закон. Сезирахме и полицията, но никой не реагира. Два пъти протестирахме във Варна и София без резултат. Затова сме тук и ще стоим всеки ден, докато не ни чуят. Надяваме се, че премиерът да вземе мерки, защото иска законите да се спазват", обясни Николай Добрев.

В протеста участваха активисти от Варна, Каварна, Балчик и София. В декларация те посочиха 10 искания, сред които назначаване на проверки за законността на работата на БАБХ, санкции за кметовете и държавните служители, които са извършили закононарушения, създаване на ефективно работеща зоополиция към МВР, участие на НПО в работата по овладяване на популацията на бездомните кучета, държавно финансиране за кастрирането и чипирането им за период от 2 г., по-тежки санкции за чиновниците, нарушаващи Закона за защита на животните и завишаване на наказанията за престъпления срещу животни чрез промени в НК.

"Всяко насилие над животно рано или късно ескалира в насилие над хора. Всяко неспазване на закона рано или късно рефлектира върху живота на хората", изтъкнаха организаторите на безсрочния протест пред морската резиденция на властта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България