Зоополицията спаси новородено конче в София

Кобилата започнала да ражда, докато теглела циганска каруца между блоковете в столицата

Зоополоцията в София е спасила кобила и нейното току-що родено конче, което се появило на бял свят в градинка между блоковете в квартал "Гео Милев" - за тази история разказва във фейсбук Зира Маринова, която е публикувала и снимки от случката.

Кобилата е теглела циганска каруца, когато започнала да ражда. Събралите се хора извикали екип на Зоополицията.

Ето целия разказ от социалната мрежа, откъдето са и снимките:

Ще опиша случката, на която бях свидетел днес. Поучително е!

Цигани с каруца ровят по кофите в София, кобилката обаче е бременна, и явно от напъването започва да ражда. Циганинът я връзва в близката градинка и почва да я бие и да я рита. Човек от отсрещния блок вижда побоя. След малко дъщеричката му го вика - "Тате, нещо става с кончето!" А то- родило... Човекът вика полиция. Когато аз минах оттам, вече имаше събрали се хора. Циганката се опитваше да държи кончето на крака, бяха ги завили с одеала, защото духаше пронизителен студен вятър. Имаше 2 полицейски коли, едната беше на ЗООПОЛИЦИЯТА! Всички се суетяха, не знаехме какво да правим. Зоополицаите бяха много отзивчииви, проявиха грижовно отношение към животните, но казаха, че това им е първият такъв случай, и не се знае какво точно трябва да направят. Непрекъснато се звънеше по телефоните. Кончето трепереше цялото, и с няколко жени го вкарахме в близкия вход с одеалото. То, обаче беше много гладно, а ние с часове чакахме решението. Казаха, че ще дойде полицейският конски фургон, за да ги вземе, но в чакането имаше опасност за кончето. Майката отвън също нервничеше. Циганите повикаха близките си с бус да си взимат конете, но зоополицаите им казаха да не мърдат. Няколко жени се чудеха какво да правят с гладното премръзнало конче, купихме шише с биберон, но не можахме да изцедим мляко, та накрая вкарахме и самата кобила във входа, за да се стопли и да го нахрани.Чакането продължи около 2 часа. Накрая дойде фургон, дознател, и ние, свидетелите, отидохме да пишем показания. Аз щях да кажа, че съм чула циганката да казва поне 10 пъти на коня "Че те бием! ", а едно момиче придумах да се реши дойде да напише, че ги е чула да си говорят, че кончето е боклук и, ако не са ги видели,щели го изхвърлят. Но не се наложи, защото младият мъж с детето даде достатъчно показания за видяното от него.Натовариха кончето и майката, и казаха, че отиват в Зоопарка, и че няма да ги върнат на циганите повече.

Което беше щастие!!

И така, изводите са :

1. Зоополиция има. Те са много свестни хора, но все още нямат урегулирани правила за действие. Например - те няма къде да приберат бедстващото конче и майката.

2. Трябваше да се доказва насилието по чл. 325б, т.е. трябваше да има следи от насилие. Затова, обаче ,трябва преглед от ветеринар, ние не виждахме отвън има наранявания. Затова трябваше да дадем показания за боя и заканите.

3. Въпросът със собствеността. Циганите бяха готови да си ги вземат, защото конете са техни...

4. Специално за кучетата - те нямат автомобил, в който да превозват бедстващо куче, защото в техните се возят техните полицейски кучета, и не могат да рискуват да ги заразят.

5. Общинската Зоополиция НЕ работи с частни приюти, затова не се обадиха на Анимал Рескю, които бяха готови да вземат конете. Също финансирането на това звено не е много изяснено. Не могат и да приемат дарения,както в други държави, за да бъдат по-ефективни.

Но...Краят беше щастлив. И още нещо - всички хора, които минаха оттам, проявиха загриженост и отношение!

Благодаря на Мая Илиева, която веднага се отзова с телефони, и на Явор Гечев за съветите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България