Зоран Заев: България ни помага да решим въпроса за името в спора с Гърция

Надявам се на покана за НАТО през 2018 г., каза премиерът на Македония

2018 ще бъде годината на интеграции на страните от Западните Балкани в международните институции. Готови сме да влезем в НАТО извършваме необходимите реформи, увеличаваме бюджета си във военната област с 0.2% за да можем да засилим оперативната интермобилност на армията на Република Македония и да участваме във всички мисии на Организацията. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев в по Bulgaria ON AIR.

"През 2018 год. се надявам, че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. България и други държави ни помагат да решим въпроса за името в спора с Гърция, което ще ни отвори пътя към автоматичното членство. Договорът за доборосъседство между България и Македония дава своите резултати. Подписахме вече документ за поевтиняването на роуминга, започнаха и проектите за изграждането на новия граничен пункт между страните ни - "Клепало", каза още македонският премиер.

"Работи се за включването и към магистралата "Струма" в България, която е много важна. Също така вече обсъдихме и новия газопровод, който от Петрич ще стигне до Струмица. Българските компании, започнаха да идват в Македония и да показват своя интерес за инвестиции във всички области, като сериозен е интересът към тютюневите фабрики. Това показва че приятелството между България и Македония носи само придобивки. Отива си периодът на напрежение между България и Македония. Вярвам, че Договорът за приятелство, които подписахме, окончателно затвори всички възможности за всички неприятелски моменти, които съществуваха в миналото. От това икономическа и финансова полза ще имат гражданите на Македония и България," обясни Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа