Зоран Заев на "Позитано" 20: Тук се чувствам като у дома си

 

Македония счита България за свой голям приятел, а БСП е голям приятел на нашата партия (СДСМ - бел.ред.). Това заяви македонският премиер Зоран Заев след среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, като подчерта, че се "чувства като у дома си" в централата на социалистите.

"БСП активно участваше и помагаше в целия процес за излизане от кризата в Македония", изтъкна още Заев.

От пресцентъра на БСП разпространиха пълния текст на речта му:

"Знаете, че се чувствам много приятно в България, а като председател на СДСМ, тук се чувствам като у дома. БСП е наша братска партия и винаги имаме  какво да разговаряме за развитието на социалистическите и социалдемократически теми, които са много важни за гражданите на двете държави.

Позволете ми първо да изразя огромната си благодарност, за това, че БСП активно участваше и помагаше в целия процес за излизане от кризата в Македония. Инициативата в парламента, която започнахте, за да се осъди насилието в македонския парламент, за да се съберат представители на всички политически за диалог и намиране решения и да се потърсят по-добри перспективи за всички нас. Същевременно социалистите в България, през целия този период, изпращаха позитивни, приятелски сигнали, за това, че се надяват Македония да излезе от кризата и че пред нея има добри перспективи.

Както чухте и от председателя на БСП, партията поддържа процесите на европейска интеграция на Македония и влизането на страната ни в ЕС и НАТО и се радвам, че нашата приятелска партия и Република България, като цяло, дават огромна подкрепа на Македония  за бъдещето, и по-специално за напредване на въпросите по интеграцията в НАТО и ЕС.

Днес разговаряхме за следните неща: Потвърдихме участието си в инициативите, които БСП поема и на регионално и двустранно ниво. Договорихме се поне веднъж годишно да правим общи конференции, за да разменим опит. Ние вярваме, че като левичари,  можем да бъдем авангарда на демократизацията на партиите, за да има повече демокрация и в държавите ни. Споделихме и опита си, за това, което се случва на изборите на Балканите, уверени сме, че времето на левицата, сигурността  идва и затова трябва лявоориентираните партии да имат своето място в бъдещето на нашите държави.

Разговаряхме за балканска конференция, която да излезе като инициатива на БСП, някъде през септември, тук в България, където ще поканим партии и от Западните Балкани, но и от другите балкански държави. Лидерите на партиите, без разлика дали са премиери, участници в управлението или опозиция, ще можем да разговаряме за перспективите на левицата на Балканския полуостров.

Нашите ръководни структури размениха опит, защото пред нас стоят местни избори, България след две години има избори за ЕП, а също и местни избори. Тези избори ще бъдат изборите на добрите и честни кандидати, които много ще ни помогнат и в поддръжката на двете партии. Местните избори са свързани главно с личностите, а партиите имат второстепенно значение и двете партии имат много какво да научат една от друга. Така, както започнах да говоря днес, така и ще завърша.

Македония счита България за свой голям приятел. БСП е голям приятел на нашата партия. Председателят на партията Корнелия Нинова, зам.-председателите, ръководните структури и цялата партия дадоха своята подкрепа за Македония. Бившият председател на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев обедини левицата на европейско ниво. Помощта  за излизането от кризата в Македония няма да бъде забравена и още веднъж показва, че той е наш приятел. Тук, от тази зала, искам да покажа перспективите за работата между двете партии, чрез които само ще помогнем за съвместната работа между гражданите на България и Македония."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика