Зоран Заев обяви края на дипломатическата криза със Сърбия

На кризата в отношенията между Македония и Сърбия вече е сложена точка. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в албанския град Дуръс, където се провежда неформална среща на правителствените ръководители на страните от Западните Балкани. Там той се срещна със сръбския премиер Ана Бърнабич, предаде БНР.

"Имаме доста сходни разбирания за нашето сътрудничество. Аз го поканих и се договорихме той да посети Сърбия през ноември и ще изпозлваме тази негова визита за съвместно заседание на двете правителства", каза Бърнабич.

Според нея Заев я е уверил, че Македония ще се въздържи при гласуването за приемането на Косово в ЮНЕСКО, а македонският премиер каза пред медиите, че такова гласуване едва ли скоро ще бъде насрочено.

От Дуръс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан похвали Сърбия и Македония, че са успели бързо да решат кризата помежду си, и то без намесата на Европейската комисия. Той обаче допълни, че все пак би искал да разбере заради какво точно възникна тя.

Белград изтегли дипломатите си от Скопие миналата неделя и обвини македонското правителство, че в сътрудничество с друга държава, ги е подложило на агресивен шпионаж и дори заплахи. Сръбското посолство обаче отново отвори врати в четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа