Зоран Заев - Подривният фактор

„Ако публично нападаш граждани, съставляващи 20% от населението на Македония, те ще се защитят и това ще доведе до разделение. От друга страна, ако обединяваш хората, държавата ще бъде по-силна. Нашата концепция е едно общество за всички.“ Тези мъдри слова изречени преди няколко дни, принадлежат на човека в сърцето на актуалната политическа криза в съседна Македония, лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев.

Признавам, че на моменти им губя „спатиите” на македонско-албанските политически интриги, но пък предвид колко тайни служби (наши и чужди, предимно от вторите) се грижат да е така, нищо чудно. Пресята информация, половинчати факти, евтина пропаганда … дано самите граждани на Македония да им намират края. Но дори така, ретроспективно, думите на г-н Заев звучат по-скоро „не на място”, предвид, че създаването и задълбочаването на кризата в страната му последните вече две години е изцяло негово постижение. Амбициите и жаждата за власт са голяма краста, какво да се прави!?

От друга гледна точка, не си представям, че който и да е здравомислещ човек, ще тръгне да яхва това буре с барут на югозападната ни граница, без да има поне елементарен план какво ще прави с горящия фитил. Ама и те, онези, нали много държат да са все наопаки, като нищо.

Но като се заговорихме за амбиции и планове – „човекът в окото на македонската буря” Зоран Заев е роден на 8 октомври 1974 г. в град Струмица, където получава основно и средно образование. Завършва Икономическият факултет на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие през 1997 г. където специализира монетарна икономика. Година по-рано Заев е приет за член на СДСМ и с университетската тапия за икономически факир се прибира в родния Струмица. Следващите шест години Зоран Заев заема ръководни постове в различни търговски и комунални компании в общината, като паралелно гради и политическа кариера в местните структури на партията. През 2002 г. е избран за член на Централния съвет на СДСМ, а на следващата година вече и за депутат в парламента на република Македония. Законодателната работа на този етап явно не го привлича толкова и през 2005 г. се връща в Струмица като кмет на общината. Което вече си е съвсем „неговия бизнес” и може да го върти с размах. През 2008 г. град Струмица се сдобива с чудовищен по размерите си търговски център, Македония вече може да се гордее с първия си гараж на няколко нива, а кметът Зоран Заев и негови верни съратници са арестувани по обвинения в злоупотреби с положение около изграждането на комплекса, оценен на 14 млн. евро. С основание или не скандалът завършва с амнистия, подписана от тогавашният президент Бранко Цървенковски, с която Заев е освободен, а няколко месеца по-късно, е избран и за председател на СДСМ. Въпреки скандалът, на местните избори през 2009 г. струмичани гласуват доверие на градоначалника си за втори мандат, а в последствие и за трети. Същата година изтича мандатът на Цървенковски и той се завръща като лидер на СДСМ, докато Заев отстъпва като заместник. Партията го преизбира отново за предводител през 2013 г.

В настоящата ситуация Македония се намира от началото на 2015 г., когато Заев влезе в директен конфликт с тогавашният премиер от ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Лидерът на СДСМ обвини министър-председателя в злоупотреба с власт и нелегалното подслушване на стотици хиляди македонски граждани, сред които политици и общественици. Груевски пък обвини Заев в подготовка на преврат в съучастие с неназована и до днес чужда шпионска служба. В крайна сметка, с посредничеството на ЕС, който продължава да клати оглозгания морков на евро-членството на Македония се стигна до споразумение за предсрочни избори. Които бяха отлагани, бойкотирани и в крайна сметка изведоха в края на миналата година двете основни македонски партии с почти равни места в парламента (с два гласа разлика). Управленческият модел на Македония изисква, която и от двете големи партии да получи мандат за управление, задължително да направи коалиция с представители на албанците. От ВМРО не успяха да се договорят за условията и актуално обвиняват Заев, че е готов да обяви албанския език за втори официален в страната, само и само да се докопа да управлението. Президентът Георге Иванов, издигнат навремето от националистите, пък отказва да даде мандата на Заев, заради същите съмнения. Последният обвинява всички останали в опит за държавен преврат, а албанците се ослушват. И цари пълен хаос.

Обвинения за непотизъм

Различни непотвърдени публикации могат да се намерят в интернет, свързани с обвинения за непотизъм (шуробаджанащина) от страна на Зоран Заев, който в качеството си на кмет на Струмица използва положението си, за да осигурява обществени поръчки за компании, свързани с негови роднини. Срещу градоначалника са повдигани и официални обвинения за вземане на подкуп от местен бизнесмен. Просто факти.

ЗА НЕГО:

Смелостта да каже истината

Свободата на словото бе потискана тук много години наред. Представители на неправителствените организации бяха обявявани за врагове, защото изразяваха различно мнение от официалното. Много пари бяха потрошени за луксозни проекти, вместо да бъдат финансирани здравеопазването и образованието. Но вашият глас се чува в Европейския съюз. Лидерът на социалистите Заев имаше смелостта да каже истината.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС, на протестите в Скопие през 2015 г.

ЕС и САЩ са зад него

Политическата криза с тези предсрочни избори в Македония не се решава. Малката разлика между управляващата ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и опозицията в лицето на Социалдемократичния съюз на Македония на Зоран Заев обуславя дългосрочна нестабилност, в която ключов фактор ще са четирите албански партии в местния парламент. ЕС и САЩ със сигурност ще заложат на съставяне на правителство на социалдемократа Заев, подкрепено от албанците.

Красимир Узунов, собственик на агенция „Фокус”

Напрежението няма да спре

Напрежението в Македония няма да спре, ако Зоран Заев сформира правителство и, ако отстъпи пред албанските искания. Действията му са опит за превръщането на Македония в двусъставна държава, с тенденция да стане албанска, тъй като албанците в западната ни съседка имат демографски напредък, а македонците намаляват.

Божидар Димитров, историк

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети