Зоран Заев: Стигнахме до решението Република Северна Македония

"Да" за македонското бъдеще. Днес, както никога по-рано съм изпълнен с чувство на надежда за нашето бъдеще, за бъдещето на сегашните и бъдещите граждани. Това бъдеще може да бъде видяно на хоризонта, в общността на държавите от Европейския съюз и НАТО“, заяви македонският премиер Зоран Заев в началото на пресконференцията, на която обяви, че е постигнат договор с Гърция по спора за името, предава скопското електронно издание „Фокус“.

„Няма вече БЮРМ (Бивша югославска република Македония), няма международни договори, в които се избягва македонският език. С този договор ще бъде потвърдена и засилена македонската етническа и културна идентичност веднъж завинаги. Получаваме гаранция за сигурност, стабилност за гражданите. Имаме прецизирано македонско име – Република Северна Македония с превод на всички езици. Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН без бележки под линия, националността е македонска/Граждани на Република Северна Македония. Договорът ще го представим, а след това ще го подпишем и оттам следва ратификация от двете страни. Гърция ще извести, че вече няма спор и няма пречки да бъдем членка на НАТО. Ще изпратят препоръки да бъдем членка на ЕС. Вярваме силно, че ЕС ще започне преговори с Македония, че ще бъдем 30-ата членка на НАТО“, заяви Заев.

Според неговите думи, това значи по-добри времена за Македония, а шансът, който се е появил, трябва да се използва храбро и смело, защото той също така е патриотичен.

"Ние се осмелихме, защото искаме победи, а не поражение, така че имаме успех тук. Имаме историческо, вековно решение. С разрешаването на спора изграждаме приятелство, което никога не е било по-голямо. Това е ключът към икономическото развитие и по-добро бъдеще, влизането в ЕС, защитата на идентичността, бъдещето на Македония и гражданите. Решаваме 25-годишен спор, който влачеше страната надолу. Когато всички смятаха, че няма изход, ние не подадохме оставка. Македонски език, македонски народ, македонец, македонка, защитени, укрепени веднъж завинаги“, заяви премиерът Заев.

Според неговите думи, всички детайли са на масата, пред очите на обществеността, но гласът на гражданите е решаващ.

„С договора се гарантира, че на есен ще има референдум, гражданите ще решат за бъдещето. Да кажем „да“ за македонското бъдеще“, призова македонският премиер.

„Македонските граждани трябва да излязат на референдум и той да бъде успешен. Гражданите ще вземат решението, а аз ясно заявявам моята позиция и изпращам апел до гражданите да сграбчат този шанс“, заяви Заев, в отговор на въпрос на журналист на пресконференцията.

След края на телефонния разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и Заев, последният, заедно с министрите от македонското правителство, проведе пресконференция, на която заяви, че етническата и културната идентичност на македонците е защитена и са дадени гаранции за сигурността и просперитета му.

„Прецизно македонско име, достойно и географски точно, с превод на всички езици. Ще има изменения на Конституцията“, добави още Заев, като уточни, че споразумението гласи, че през есента ще има референдум, на който гражданите ще могат да заявят своята позиция за „Република Северна Македония“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят