Зоран Заев: С Ципрас оставаме напълно посветени на перспективите на новите Балкани

„Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на перспективите на новите Балкани на 21-ви век. Балкани, в които ще се изгражда приятелство, в които ще се насърчава сътрудничеството, където ще допринасяме за по-добър икономически растеж и растеж на нашите страни, за по-щастливи граждани и увеличаване на търговията, нови инвестиции и по-добър икономически стандарт на гражданите на Македония и на Гърция“, заяви премиерът Зоран Заев, отговаряйки на журналистически въпрос за вчерашния телефонен разговор с гръцкия си колега и след оставката на външния министър на Гърция Никос Кодзиас.

Премиерът добави, че неговият гръцки колега го е информирал за случващото се при тях и че остава посветен на договореностите, поемайки поста министър на външните работи с цел и гаранция, че ще се реализира Договора от Преспа. „Щастлив съм поради пълната посветеност на Република Гърция на това споразумение. Мога да потвърдя пълния ни ангажимент. Изразявам надежда, че утре парламентът ще събере сили, че депутатите ще се насърчат и ще покажат кураж, защото, първо, са представители на гражданите, а след това на политическите партии и ще се изправят пред историческата отговорност, преди този уникален шанс за Македония. И накрая ще дадат гласа си за необходимостта от конституционни промени“, каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС. На журналистически въпрос дали не се отказва от мнозинство и как ще успее да го осигури, председателят на македонското правителство заяви, че е вярващ и че понякога се случват чудеса.

Запитан за помирението и дали неговата позиция е оказала влияние на Наказателния съвет, който вдигна мерките за неотклонение към обвинените за събитията от 27 април, премиерът Заев отговори, че е разговарял с Министерството на правосъдието, за да попита дали това е именно заради неговия призив за помирение. „Не знам позицията на прокуратурата и съда, но се радвам, че хората излязоха от ареста. Защо? Тъй като молбата ми винаги е била мярката да не бъде задържане, а само да се гарантира присъствието на процеса. Видяхме прекалено много арести в Република Македония в миналото. Считам, че трябва да прибегнем до други, олекотени мерки и се радвам да дебатираме всички в парламента. Това ще бъде още по-добре погледнато от исторически аспект за Македония, да присъстват всички депутати и да осигурим мнозинство от две трети в парламента“, каза премиерът Заев в отговор на журналистически въпроси на днешното честване на 20-годишнината от съществуването и функционирането на спестовна банка "ФУЛМ" в село Муртино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа