Зоран Заев: Френското вето за ЕС ме унищожи лично

„Европа е наша пътеводна светлина. Сега, когато тази светлина изгасна, ние останахме на тъмно и никой не знае, накъде може да поемем”, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев за вестник „Ню Йорк Таймс”.

След отлагането на преговорите за членство в ЕС Заев обяви, че се оттегля от поста. Договорено беше служебно правителство от януари и провеждането на извънредни парламентарни избори през април следващата година.

На въпрос относно причината да вземе толкова сериозно решение, Заев отговаря, че не е имал избор.

Според него, ако не се проведат избори, национализмът ще расте.

„Ужасявам се”, признава Заев пред изданието.

Както пише вестникът, само преди два месеца лидерът на младата балканска държава ходеше изправен, поздравяваха го световните лидери и получи похвала от ръководителя на ООН заради появата на светлина в иначе проблематично обкръжение. След това името му се появи в списъка с кандидати за Нобелова награда за мир.

Премиерът Зоран Заев заложи политическата си кариера и бъдещето на своята държава за решаването на продължилия 30 г. спор за името със съседна Гърция. Благодарение на усърдна дипломация и въпреки всички очаквания, той успя. В момента от кабинета му в Скопие всичко това изглежда много далечно, пише изданието.

„Разкъсвам се отвътре”, споделя Заев в интервюто.

Както пише вестникът, смяната на името се очакваше да разчисти пътя на Северна Македония към ЕС, но миналия месец Франция наложи вето на решението, като настоя за реформа на процеса на разширяване на Евросъюза. Това дестабилизира правителството в Скопие, а което е още по-лошо, заплашва крехкото статукво в региона след кървавото разпадане на Югославия през 90-те години

„Това ме унищожи лично, психически”, заяви Заев пред „Ню Йорк Таймс” и изрази загриженост не само за себе си и страната, но и за стабилността на целия регион на Западните Балкани.

Национализмът и радикализмът могат да си възвърнат властта, смята Заев и добавя, че отново съществува риск не само от открит конфликт вътре в държавите, но и от нови конфликти между тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа