Зорница Русинова: Проверяваме всеки получен сигнал за злоупотреби със средствата за „Личен асистент“

"Проверяваме всеки един сигнал, който получим за злоупотреби със средствата за „Личен асистент“. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод подаден към нея сигнал за извършвани подобни дейности в общините Белица и Якоруда.

На въпрос ангажира ли се още утре да изпрати експерти, които да направят проверка, тя заяви, че ще го направи.

„Още утре ще изпратим екипи, за да проверят. Това е настина безобразно, ако средствата се ползват не по предназначение“, заяви министър Русинова.

Тя коментира и това, че до момента не е имало луфтове в подкрепата за лични асистенти.

„Единствено имаше един буферен период между двамата програмни периода, който беше поет от националния бюджет. В крайна сметка смятам, че е важно да подкрепим общините да развиват тези услуги, като наистина комплексна услуга в домашна среда, затова не трябва да гледаме на услугата „Личен асистент“ единствено и само като подкрепа за човек с увреждания. Това, което общината може да предостави и през дейността на патронажа и през възможностите, които сега ще открием за развиване на социалното предприемачество, и през услугите за ранно детско развитие чрез дневни центрове, които ще създадем благодарение на европейските средства – това е една от мерките, която е предвидена през следващия план за деинституционализация, за да има наистина комплексен характер самата социална услуга“, каза още министър Русинова.

Тя коментира също, че по отношение на самите програми за личен асистент в момента съвместно със сдружението на общините работят по механизъм как да може да увеличат средствата и наистина да добавят ресурс там където има най-голяма нужда.

„Това ще се случи в началото на следващата година, тъй като за момента е такъв цикъла на програмиране на европейските средства. Тези проекти са активни до края на 2017 година“, обясни социалният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България