Зорница Русинова: Стартираме нова социална услуга за хора с увреждания - посещение от медицинско лице

Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по БНТ във връзка с обявения за днес протест пред министерството от хора с увреждания.

"Надяваме се, че няма да има нови протести. Всеки един закон, когато започне да се прилага, може да бъде надграждан. За нас работата с хора с увреждания винаги е била приоритет", допълни зам.-министърът.

Тя обясни, че социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика:

"Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице - болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда", обясни зам.-министърът.

Русинова допълни, че към този момент са подадени 120 проекта от общините, крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините.

"Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга", каза Русинова.

Зам-министърът коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения, включително и от Православната църква.

"Законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България