Зоуи Салдана: В мен има животинска страст

Актрисата се завръща в четири продължения на „Аватар”

Джеймс Камерън е филмов бог

Обожавам да нося мъжки дрехи

Латино кръвта е гореща като лава

Имаме нужда от повече секс на екрана. Прекалено много се цензурираме.

Зоуи Салдана е една от най-горещите актриси в момента. Тя е родена в Ню Джърси, в семейството на доминиканец и пуерториканка. Тя има ливански, ирландски, ямайски и индийски корени. Говори еднакво добре английски и испански. По-голямата част от ранното си детство тя прекарва в Куинс, Ню Йорк. След като баща й загива в самолетна катастрофа, когато е била на 9 години с майка си заминават Доминиканската република, където Салдана постъпва в една от най-престижните танцови школи и изучава балет и съвременни латиноамерикански таници. След завършването на школата семейството ? се премества обратно в Куинс. През 1995 г. тя започва участието си в театралната трупа Faces в Бруклин. Играе в Нюйоркския младежки театър, благодарение на което тя получава покана от актьорска агенция и така започва нейния път към киното. Той води до мегапродукцията „Аватар“ и я превръща в световна звезда. Тя се снима в още редица големи успешни филми, а сега е подписала договор да се завърне за дългоочакваните четири продължения на „Аватар“.

- Зоуи, Вие сте започнали Вашата кариера като танцьорка на сцена и имате богат опит като балерина. Как този опит помогна на прехода към киното?

- Танците бяха невероятно важна част от моя преход към актьорския занаят. Дългите години на тренировки, дисциплина, строго хореографирани движения и в същото време свобода за пластична изява на тялото ми дадоха огромно предимство пред камерата. След толкова много време мога да твърдя, че съм в пълна хармоня с моето тяло, познавам движенията си до най-малките детайли и нюанси. Балетът ме направи физически силна и фокусирана. Благодарение на него мога да правя неща, които актриси без такъв опит не биха постигнали. Много критици и зрители са забелязали, че се движа грациозно в кадър. Благодаря им за тези думи. Наистина значат много за мен. Причината да се движа грациозно в кадър са годините на изтощителни танци и тренировки.

Танците ми дадоха структура и дисциплина и в същото време ме свързаха с дълбоката ми животинска природа. Мозъците ни още носят следите от праисторическото време. Ние сме странни и нарцистични създания на природата. Обичам да усещам това в себе си. В мен има животинска страст. А танците и играта в киното я отключват.

- Дали това физическо превъзходство по някакъв начин е предопределило и избора на роли. Вие сте известна с изпълненията си във фантастични екшъни и фентъзи мегапродукции като „Аватар“, „Пазители на Галактиката“ и „Стар Трек“, които много разчитат на добрата форма и физическите възможности?

- Със сигурност моят бекграунд в танците е изиграл роля. Но никога не съм била целенасочено фокусирана върху определен жанр. Просто така се случи. Всичко започна с гигантския успех на „Аватар“. Този филм наистина промени всичко. После започнаха да ме канят за филми с много екшън, специални ефекти, сложна хореография на движенията на изпълнителите, но и със сърце, емоция, романтика и хуманистично послание.

- Трудно ли е да запазите своята нежна женственост в средата на подобни зрелища?

- Не бих казала. Въпрос на възприятие. Аз смятам себе си за подчертано женствена, но в същото време притежавам и твърда черупка и мога да се държа мъжки, образно казано. Също така понякога обожавам и да нося мъжки дрехи. А в емоционален план гледам да не си позволявам да приемам нещата твърде навътре.

- Вие имате латино корени. Как този бекграунд се отрази на кариерата Ви в киното?

- Тези неща могат едновременно да помогнат и да попречат. Но трябва да се внимава със стереотипите и табелите, които толкова често слагаме за улеснение. Хората често смятат латино жените за огнени и буйни, което чест е истина. Но качеството, което най-много харесвам в латино дамите е тяхната сила. Латино кръвта е гореща като лава и аз се гордея, че тече във вените ми. Но не бих искала да се ограничавам и да влизам в кутийката на един етнически стереотип. Не бих искала постоянно да ме наричат латино изпълнителка. Играла съм роли, предназначени за бели актриси. Смятам, че е е редно да ме оценяват заради таланта ми, а не заради произхода. За щастие засега в моята кариера се случва точно това.

- Вие станахте световна звезда с мегахита „Аватар“. Сега предстои да Ви гледаме в цели четири продължения. Разкажете малко за работата си по тази модерна фентъзи епопея?

- Нямам думи да опиша колко много научих и колко много се забавлявах по време на „Аватар“. Продълженията ще бъдат нещо специално. Джеймс Камерън е филмов бог. Не искам да издавам нищо, но наистина ни очаква приключение от друго измерение. Невероятно е как този филм успя да премине промени цялата индустрия. Аз съм щастлива и за мен е привилегия да бъда част от подобно културно явление.

- Какво им липсва на съвременните филми?

- Имаме нужда от повече секс на екрана. Прекалено много се цензурираме. Липсват ми еротичните сцени във филмите. Сексът е естествен, а оръжията не са. Но днес комиксовото кино владее света, а там няма много място за секс.

- Вие сте смятана за една от най-атрактивните актриси в Холивуд. Колко важен е външния вид в този бизнес?

- Много е важен, но аз приемам своята възраст. С опита и мъдростта идва различен тип красота. Важно е да се усещаш комфортно в своята кожа. Но Бог ми е свидетел, че аз ще се опитам да запазя това дупе възможно най-дълго и без да правя нищо срещу природата.

- Как се промени отношението Ви към киното след като станахте майка?

- Децата ми донесоха неописуеми количества щастие. Няма да се отказвам от киното, но майчинството ме промени из основи и вярвам, че ме направи по-добър човек, които има какво да даде на света и своите близки. Разбира се, работата няма как да остане същата. Но моята цел винаги е била да участвам в истории, които си струва да бъдат разказани. Независимо дали аз играя главната роля, част съм от актьорски ансамбъл или съм основния злодей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта