Зофия Вихуач: Социалните мрежи са капан

Младата полякиня проби в голямото кино

Сега е златно време за сериали

Сега всеки има свободата да каже и напише каквото си иска в дигиталното пространство и това неминуемо води до появата на много „хейтъри” и „тролове”, които са способни на най-крайни реакции и провокации

Театърът е моя страст

[modula id="3413690"]

Зофия Вихуач е младата полска звезда в новия епичен сериал за Втората световна война „Свят в пламъци”, който тръгва премиерно в България по Epic Drama на 10 ноември от 22 часа. Тя е на 23 години, но вече е една от големите надежди на европейското кино и с участията си в продукции на BBC, Netflix, Viasat и Amazon се пласира в най-престижните територии на световния шоубизнес. Тя е работила с имена като Агнешка Холанд и Анджей Вайда, има роли в заглавия като „Романови” и „Afterimage”, който беше полското предложение за чуждестранен „Оскар” преди две години. През 2017-а печели награда за изгряваща международна звезда на фестивала в Берлин. В „Свят в пламъци” тя играе бунтовна полска красавица, която няма намерение да се предава на нацистите без бой.

Разговаряме със Зофия във Варшава, където тя представя „Свят в пламъци” заедно със свои колеги от сериала.

- Зофия, как се работи с легендарен режисьор като Анджей Вайда?

- Направи ми силно впечатление неговото човешко и земно отношение - Вайда изобщо не се държеше като легендата, която всъщност беше. Всички му се възхищавахме, но той изобщо не се поддаваше на хвалебствия. Беше много забавен и жизнен, изпълнен с енергия, беше щастлив да бъде заобиколен с млади хора. А за мен беше изумително да имам възможността да работя с него.

- Как се чувствате преди премиерата на „Свят в пламъци”?

- Чувствам се прекрасно. Сериалът вече получи добри рецензии във Великобритания. „Гардиън” написа, че „първият епизод е поглед съм един красиво направен ансамблов спектакъл, в който всеки от централните персонажи получава своето място под прожектора. Действието прескача разнообразни локации без да накъсва сюжетните нишки и арките на персонажите”. Британският „Телеграф” също излезе с положително ревю на „Свят в пламъци”, коментарите в социалните мрежи бяха много окуражителни и ме изпълниха с щастие. Явно на хората им е харесал и това е страхотно. Малко преди първите коментари и рецензии бях притеснена и нервна, но вече всичко е ок. Беше наистина невероятно пътешествие. Снимките започнаха точно преди една година и ето ни вече на премиерата.

- Обръщате ли специално внимание на критични мнения и коментари на зрители за вашата работа като актриса?

- Опитвам се да не задълбавам в това, което хората пишат и говорят за мен. Разбира се, че се радвам, когато срещна положително мнение или рецензия. Но дори и при наличието на позитивен отзвук аз се опитвам да се дисатницарам от цялата тази динамика. Знам когато съм свършила добра работа и съм дала наистина всичко от себе си в едно колективно артистично усилие.

- А какво мислите за социалните мрежи и техният ефект върху човешката комуникация?

- Социалните мрежи могат да бъдат капан. Сега всеки има свободата да каже и напише каквото си иска в дигиталното пространство и това неминуемо води до появата на много „хейтъри” и „тролове”, които са способни на най-крайни реакции и провокации. Гледам да не приемам лично всичко, което се появи из мрежата за мен.

- Прекарвате ли много време в сайтове като „Фейсбук”, „Туитър” и „Инстаграм”?

- Опитвам се да не си губя времето като кисна постоянно в социалните мрежи. За много хора те наистина действат пристрастяващо. Разбира се, когато трябва да промотирам филм или сериал се активизирам и засилвам своето присъствие там. Вече е неизбежно. Една професионална актриса вече винаги трябва да може да използва тези канали за комуникация. Но не съм от тези, които засипват хората с неща от личния си живот. Старая се да подхождам професионално.

- Какъв беше вашият актьорски подход в създаването на Каша от „Свят в пламъци”?

- Много исках да създам една пълноценна и нюансирана героиня. Започнах от бекграунда - какви книги би чела тя, каква музика би слушала? Къде би извела млад мъж на среща? Исках да имам детайлна картина в съзнанието си преди да започнат снимките. Да изградя солидна основа - в исторически, социален и политически план. Правих подробно проучване за ролята на Варшава в началото на Втората световна война. Беше ми страшно полезно и интересно.

- Може ли да се говори за нова вълна и нова златна епоха в полското кино?

- Определено. След „Ида” и „Студена война” на Павел Павликовски вече отново се говори за полското кино в световен план. Но не е само той. Толкова много други филми на различни режисьори успяват да пленят въображението на международната публика, печелят награди по фестивали, отиват в Кан, Берлин, Венеция... Последните няколко години бяха изключително успешни за полското кино. Това ме прави щастлива. Вече има сериозно международно внимание към нас полските изпълнители.

- Къде най-много искате да работите - Холивуд, Лондон, Полша?

- Бих работила навсякъде, където ме отведе качественият сценарий. Със сигурност работата навън е особено интересна. В Пошла също има предизвикателства и страхотни възможности.

- Кои са любимите ви режисьори днес?

- Обожавам Ксавие Долан, гледам и много нови сериали, които са толкова изненадващи и добре написани. Тези нови модерни поредици не се страхуват да поемат рискове и това страшно много ми допада и ме вдъхновява. Сега е златно време за сериали.

- Колко важен за вас е театърът?

- Театърът е моя страст. Наскоро участвах в една пиеса, с която обиколихме много държави, а имаше и успех тук във Варшава. Една страшно интригуваща и абстрактна пиеса, по която работих много.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта