Зъболекари: Прегледът - изискване преди учебната година

Втора година стоматолози водят кампания прегледът на детските зъби да се въдеде като изискване преди старта на учебната година. Има законова база, може да се осъществи, а особено в Шуменско това е наложително, защото регионът е на първо място по извадени детски постоянни зъби. Това каза д-р Елка Баева, председател на шуменската регионална колегия на Български зъболекарски съюз.

trtsh1002-2Шумен е домакин на двудневен стоматологичен форум "Мадарски конник 2018", който събра 310 лекари по дентална медицина от страната през уикенда.

В Шуменско едва 23,9% от децата на възраст от 7 до 18 години са били прегледани превантивно от зъболекар по данни за 2016 г. При тези до 7 години пък, процентът е едва 10,5 и тази тенденция продължава.

Здравната каса дава възможност за преглед и 4 дейности при децата и това е добре, но проблемът е, че родителите не ги водят. В ангажиментите си те забравят, идват като дойде болката в детската устата, но тогава вече е късно, коментират медици.

Темата вече е коментирана в първия ден на форума със зам.-кмета по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова.

Стоматолозите нямат проблеми по разплащания на дейността им от здравната каса. Коментира се в пакета за възрастни да се включи евентуално право на 4-та дейност - протези. Възможно е пилотното й въвеждане от 1 септември. Дали това ще стане, ще бъде ясно от новия рамков договор, който ще влезе в сила от 1 април.

За пети път Шумен е домакин на национален форум по дентална медицина. Той се организира от Българския зъболекарски съюз и Районната колегия в Шумен. Сред гостите на откриването бе и шуменският депутат и зам.-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер. Сред стоматолозите имаше и към 60 студенти от факултетите във Варна, София и Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве