Зърнопроизводители от Търновско предвиждат ниски добиви заради сушата

Сухата почва води до забавянето на растежа на пшеницата и ечемика и до измръзването на растенията

Продължителните сухо лято и есен, и липсата на снежна покривка през зимата ще доведат до ниски добиви на есенниците. Това предвиждат зърнопроизводители и агрономи от Великотърновска област.

По думите на земеделците сухата почва води до забавянето на растежа на пшеницата и ечемика и до измръзването на растенията.

Земеделската фирма, която ръководи Андрей Андреев в лясковоското село Козаревец, обработва 10 000 декара земя, като половината е засята с есенници. От тях с пшеница са засети 3600 дка, 1100 декара - с ечемик и на 415 декара се отглежда рапица.

Сеитбата приключила около 10 октомври. Заради продължителната суша обаче, растенията изостават.

„Състоянието на есенните култури- пшеница, ечемик и рапица, е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, особено на рапицата, да се развива нормално. Тя поникна много шарено и нарядко вървят растенията. При пшеницата доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха изобщо, и се забелязва един по-рядък посев. Растенията визуално в момента изглеждат така, както трябваше да изглеждатдо средата на ноември“, коментира Андреев.

Той допълва, че след като били засяти есенниците, 40-50 дена след това нямало нито капка дъжд.

"Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 литра на квадратен метър, за да поникнат нормално посевите. А фазата, в която се намират в момента, отговаря за фаза за миналата година- начало на братене, а много от посевите наши и на колеги, са във фаза трети лист, което е крайно лошо поради настъпилите усложнения от сушата“, обяснява агрономът Ангел Панев.

Земеделските стопани са категорични, че тази година добивите ще са по-ниски, за разлика от миналото лято, когато от средният добив пшеница от декар е бил 700 килограма в региона.

Липсата на сняг и през януари води до измръзване на растенията, тъй като няма снежна покривка, която да ги пази от сутрешните температури, които варират от минус 5 – 6 градуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони