Ивайло Иванов: Няма пряка заплаха от мигрантска вълна, но сме взели мерки

Снимка: Архив

Мигрантската вълна, идваща от Гърция и Турция, се следи отблизо и страната ни е везела превантивни мерки. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по БТВ. Екипи на Гранична полиция и Жандармерията патрулират в пограничните райони.

"Имаше призиви да се събират мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организираха се по фейсбук, като тази инициатива се казва "Конвой на надеждата" - следи се от всички международни служби за сигурност. Взехме превантивни мерки. Това, че няма пряка заплаха за нашата страна не означава, че напрежението не може да ескалира - Одрин и Солун са много близо до България", заяви гл. секретар на МВР.

Иванов допълни, че властите в Турция и Гърция взимат всички необходими мерки, като кризата е овладяна. "В момента няма военни по границата ни, ние държим връзка с тях и те имат готовност. В 9:30 ч. сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения. Там ще бъдат шефовете на Гранична полиция, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и представители на Министерството на отбраната", каза главният секретар на МВР.

По думите му, напливът от нелегални мигранти, минаващи през страната ни, е намалял. Той посочи, че роля за това играе изградената ограда по българо-турската граница. На българо-гръцката граница няма възможност за подобно съоръжение и затова се компенсира с техника и човешки ресурс.

Ивайло Иванов коментира и казуса със сина на бившия щангист Гълъбин Боевски. Той поясни, че му е повдигнато обвинение за разпространение на наркотици. "В автомобила му са открити малки количества наркотици, извършени са процесуално-следствени действия на адресите, които обитава и там са намерени също известно количество наркотици - амфетамини, марихуана и малко кокаин&amp", каза Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България