Ивайло Калфин: Промените в пенсионното законодателство целят държавата да спести пари

Промените в пенсионното законодателство са направени с цел държавата да спести пари от пенсионната система. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин по БНТ. Той цитира данни, според които през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била около 56% от стойността на изплатените пенсии, докато сега тя е около 38%.

По думите му през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд.

"Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес. Тези 700 млн. трябва да отидат за актуализацията на пенсиите", обясни Ивайло Калфин.

При скорошното повишаване на пенсиите неравенството се е увеличило, изтъкна Калфин.

Трябва да има принцип на осигуряването, според който пенсиите да са изчислени спрямо внесените осигуровки, заяви Калфин. По думите му, може да се разбере със сигурност кой колко е внасял за годините след 1997 г., от когато започва да функционира информационната система на НОИ.

Ивайло Калфин обясни, че през 2015 г. за всеки 1 лв. изплатена пенсия държавната субсидия е била 56 ст., но сега субсидията е около 38 ст.

"Държавата плаща по-малко и НОИ е много по-стабилен, но този ресурс не трябваше да се спестява от пенсионерите, а да се преизчислят всички пенсии", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България