Ивайло Московски възложи проверки за нарушения в БДЖ

Ивайло Московски

БСП с ултиматум към министъра да освободи ръководството на компанията

Възложил съм проверка по всички теми, които са заложени в телевизионния репортаж за БДЖ. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Журналистическото разследване на Нова ТВ показа случаи на надвишаване на извънредния труд на машинисти, фиктивни ремонти на локомотиви и неправомерни назначения.

„Не мога да коментирам записаните разговори. В момента, в който се появи анонса, съм възложил проверка по всички теми, които са заложени в телевизионния репортаж. Когато колегите приключат, тогава ще мога да коментирам. На абсолютно всичко, което представлява засегната тема в този репортаж, ще бъда направена проверка“, каза още той и обясни, че е редно човекът, който е бил заплашван, да си подаде оплакване.

„Министерството ще се намеси в случая, защото той представлява престъпление. Но не мога да коментирам нито какви пари струват футболисти, нито нищо, защото най-вероятно има и шахматисти и други спортисти в държавните железници – там са хиляди работещи, но поне на мен не ми е известно да бъдат назначавани хора, защото имат хобита. Назначават се по други критерии и ако има нарушения, всеки, който трябва, ще си понесе отговорност“, обясни Московски.

Министърът уточни, че в първия си мандат правителството е заварило дружеството фалирало и с 850 млн. лева дългове, които в момента са около 300 млн. лева. „Финансовото състояние на дружеството е най-важната тема и днес имаме преговори с едната група кредитори – т.нар. акционери. Тази седмица ще погасим 32 млн. лева към акционерите и така дълговете ще станат под 300 млн. лева. Това, което се забелязва при БДЖ, е, че при наше управление оперативната загуба намалява и обратното – при колеги от опозицията тя се увеличава“ коментира още Московски.

На брифинг от БСП настояха транспортния министър да освободи ръководството на БДЖ и обявиха, че ако това не се случи до 24 часа ще искат неговата оставка. по

„Даваме 24 часа срок на министъра на транспорта да освободи цялото ръководство на БДЖ. Това го искахме и преди две години. Той не го направи и каза, че държи на ръководството и застава зад него. Ако г-н Московски продължава да държи на него, ако не го освободи - утре ще поискаме наговата оставка“, обяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленскии.

Свиленски поиска още Сметната палата да влезе да направи одит в БДЖ. „Искаме инспекция по труда да провери работното време на машинистите“, каза той и поясни, че всички сигнали ще бъдат заведени надлежно по институциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България