Ивайло Московски: Правителството подкрепя превозвачите

Ивайло Московски

Правителството подкрепя превозвачите. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски в Министерски съвет след проведена среща на премиера Бойко Борисов с представители на превозвачи във връзка с т.н. Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в ЕС.

На срещата беше декларирана категорична подкрепа на правителството към превозвачите. „Така е била позицията и до момента на ресор „Транспорт“. Тя не кореспондира с исканията, най-вече от страна на Франция, за Пакета за мобилност“, обясни Московски.

Получихме подкрепа за протест, който ще проведем на 16 и 17 май, когато се събират всички европейски лидери в София, каза Христо Христов, собственик на фирма „Дискордиа“ след срещата с премиера.

“От името на бранша искам да потвърдя, че получихме безрезервна подкрепа от страна на министър-председателя, както и на нашия ресорен министър. Начертахме конкретните стъпки, в срещите между Меркел и Макрон с нашия премиер ще бъде поставена тази тема. Премиерът каза, че ще ни осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на нашия бранш“, заяви Христов. „България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави и една малка част ще останат да оцеляват“, допълни още той.

В края на миналия месец българските превозвачи обявиха, че излизат на национален протест заради Пакета за мобилност. Според превозвачите пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа. Хората от бранша смятат, че промените са чиста доза протекционизъм за няколко държави, с което се цели Големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Сред подкрепящите промените са Франция, Германия, Австрия и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България