Ивайло Христов: Гнилото бързо презрява и отминава

Театралното ни съсловие е в много окаяно положение днес, признава актьорът професор

- Г-н Христов, "Секс, наркотици и рокендрол" в последното десетилетие на двайсети век беше синоним на свободата. В сила ли е още тази метафора?

- Ами тя е в сила още от 60-те години на 20-и век! Продължава да е съвременна и в момента. Рокендролът е отпратка към свободата и свободата - към рокендрола! (Усмихва се.)

- През изминалия четвърт век обаче като че ли сведохме битието си до лозунга "Секс, наркотици, чалга"?

- (Смее се.) Да кажем, че минахме и през такива периоди, в които този лозунг наистина най-добре ни изразяваше, представляваше. Но на такава географска ширина живеем, където всичко може да покълне. Хубавото е, че гнилите неща бързо презряват и отминават. Така е и в изкуството, и в политиката.

- Дали желанието да чуе една история подтиква зрителя да влезе в театралния салон?

- Би могло да се каже. Театърът е вид приказка. А в една приказка е задължително да има история, тя е гръбнакът й. Ето защо няма как добре поднесената история да не е една от магиите в театъра. По тази причина, ако се каже, че историята е в началото на един спектакъл, не ще е грешка. В началото бе Словото, нали така пишеше в една дебела книга. И в нашия спектакъл текстът на Ерик Богосян е в основата на всичко...

- Какво е условието, за да бъде един спектакъл успешен?

- Първото е текстът! Добрият текст! Оттам нататък има куп други компоненти, за да стане сносно едно представление, но пък съм виждал и такива случаи - текстът е добър, а добър спектакъл няма. Така че за сценичния успех трябва и доза късмет. Ако рече и Господ да помогне, става още по-добре...

- През последния четвърт век в България се създава периодично впечатлението, че театърът ни линее, боледува тежко. Защо?

(От тонколоната в гримьорната заехтява гласът на Дони. "Бихте ли повторили въпроса си! От виенето на този нищо не чух...", моли с усмивка Ивайло Христов. Правя го.)

- Това е характеристика, съотносима не само към театъра. А тя е резултат от факта, че културата, изкуството ни бяха загърбени абсолютно от държавата през последните 25 години. Няма държавник, няма отговорен политик, който да е имал по-друго отношение към тях. И тази политика вече дава плодове, за съжаление. Не може бюджетът за културата да е в непрекъснат кърпеж, да е в недоимък. Преди доста години в едно интервю предупредих, че такава практика ще се върне като бумеранг върху главите ни и то вече се случва. Добре е държавниците ни да знаят, че без хляб нещата могат да станат катастрофически и за духовните ни изначалия, за стълбовете на духа ни, каквито са разните изкуства. Истина е, че театралното ни съсловие е в много окаяно положение.

- Идеалният зрител за Ивайло Христов?

- Ето го, той стои пред вас. Считам себе си за такъв. Разбира се, най-вече в гимназиалните и студентските ми години... Ходих на театър почти всяка вечер. Доставяше ми огромно удоволствие. С кеф гледах всички актьори, а те бяха все големи, учех се от тях на занаят. Тогава имахме великолепна, гениална школа. Та ето така си представям идеалния зрител - един човек, който отива на театър заради самия театър, заради едната среща с изкуството.

Милена Иванова:

Президентът има ангел хранител

България ще започне да просперира, когато начело застане жена, та било тя и премиер, прогнозира нумероложката

- Карате хората да си зададат въпроса "Кой съм аз?", за да прозрат грешките си и да развият силните си страни. А коя сте вие, Милена?

- Аз съм нумеролог, шамбала лечител, сертифициран ангелски терапевт, фън шуй експерт и специалист по личностно развитие. А като обикновен човек - икономист и жена, която управлява успешно своя бизнес. Сега съм се отдала изцяло на работата си с хората и желанието да им помагам и да разкривам пред тях един нов свят на цифрите, нумерологията, езотеричното, което да работи в тяхна полза.

- Защо сте добавили към името си "ЕА"? Какво означава това?

- ЕА съм го добавила като нумерологична корекция на името си. Както знаете, в трите имена на човек е закодирана много информация - за живота му, за това, което му се случва, и тъй като аз имам проблем между първото и второто име заради карма по бащина линия, реших да го коригирам. В такъв етап от живота ми съм, че искам да ми се случат добри неща и да помагам на повече хора. Самият ЕА е прабългарски бог, който е владетел на сладките води и един от четиримата създатели на Земята. Отговаря за плодородието.Той е творец, организатор на цивилизацията, бог на мъдростта. Счита се още, че е закрилник на хората и посланик пред Бога. ЕА работи с божествени сили.

- Как тръгнахте по пътя на езотеричното?

- С нумерология започнах да се занимавам в особен етап от моя живот, в който имах всичко, но се чувствах празна отвътре и усещах, че има още нещо - не се чувствах удовлетворена, щастлива, и в личен план започнах да си задавам много въпроси. Животът ми се преповтаряше през 5 години като на филмова лента, само сменяйки актьорите, които участват във филма. Търсейки начин да подобря живота си, попаднах на езотерична и нумерологична литература, а по-късно се запознах и с Наталия Сидерова и започнах обучението си в нейната школа. Това беше първата крачка по моя път на нумерологията.

- Къде изучавахте тези системи?

- Мога да кажа, че съм учила от най-добрите. Изучавах различните системи на езотериката в Москва, Гърция, Англия и Италия, а също и тук, в България. Нумерологията е призвание, не е курс или обучение, което преминаваш, и вече си нумеролог или шамбала лечител. Не усетиш ли енергията със сърцето си, нямаш ли истинското желание да преминеш от другата страна и да можеш да помогнеш на хората с открито сърце, нещата не се получават.

- Какво представлява вашата собствена нумерологична система?

- Моят метод е свързан с изобразяване на числата с кръг. Методът е все още в процес на изследване и анализи и не мога да кажа, че съм готова с него 100 процента. Това е система, която изисква работа с много хора - работата е изследователска, както Петър Дънов е казал: когато имаме някакъв проблем, да го ограждаме в кръг, защото това смекчава обстоятелството и по-лесно се преодолява проблемът. И знам, че когато успея да направя това от нумерологична гледна точка, всичко на Земята ще се промени по нов начин. Част от метода си ще публикувам в първата книга, която ще излезе скоро, в началото на 2017 г. Изследванията ми се базират на научената методология от Наталия Сидерова и на други източници, събирани през годините.

- Можете ли да направите нумерологична прогноза за новия ни президент - в личен и в обществен план?

- През 2017 г. Румен Радев навлиза в година с път на живота 7. Седмицата ще е от изключителна важност за страната ни, както и за целия свят. Новият президент ще направи важни и значими дела. Неслучайно и точно той спечели изборите. Една от основните му задачи е да следва неутвърден начин на работа и поведение в обществото, което ще доведе до положителни промени, ако не го направи, няма да има успех. Президентът ще търси максимума в действията си и ще има ангел хранител. Той има много добри предпоставки да положи едно добро начало. Но България ще започне да просперира, когато начело застане жена, та било тя и премиер.

- Какво показват числата за България за следващата 2017 година?

- В записа на 2017-а годината ще е с път на живота 1. Животът на хората ще започне да се раздвижва по много области, изпращаме една пасивна 2016 година - в нея хората сякаш имаха усещането, че нищо не им се случва. Но това ще се промени през 2017-а, защото в записа на годината присъства числото 7, което ще бъде от изключително голяма важност. Това ще бъде и причината да не допускаме грешки през следващата година - да бъдем много внимателни. Този аспект ще ни кара да бъдем много прецизни и последователни, да следваме мечтите си, да вярваме малко повече в себе си и във вселената и най-накрая да си позволим да изберем по-добрите неща за нас. Ще нарасне значението на духовните ценности, всичко, което е свързано с изкуство, ще бъде много успешно, хората могат да се възползват от предстоящите им успехи в образованието, също така предстои голяма част от хората да пътуват по хубави поводи до далечни дестинации. Ще имаме много добри резултати през 2017 г., ако положим усилия за това.

Петя Алекса завъртя любов с Явор Бахаров

Тайни общества са истинските владетели на света

2383 души живеят със СПИН у нас

Шокиращи съвети на дълголетниците

Брад Пит с нова тръпка?

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 23 НОЕМВРИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица