Иванка Тръмп - Дъщерята на баща си

(FILES) This file photo taken on January 11, 2017 shows US President-elect Donald Trump whispers to his daughter Ivanka during a press conference at Trump Tower in New York. President Donald Trump's daughter Ivanka now has an office at the White House, although she will not be a government employee, an administration official told AFP on March 21, 2017. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Както и да го погледнем, само за 70 дни като президент на САЩ Доналд Тръмп утвърди имиджа си на непредсказуем играч в политиките, ходовете и назначенията си. И ако в мнозинството си последните създадоха множество съмнения за конфликти на интереси и липса на компетентност в съответните ресори, най-новият член на кабинета на американския държавен глава е “човекът за мястото”.

В крайна сметка кой, ако не женският символ на “запазената марка Тръмп”, щерката Иванка, да стане личен съветник на баща си в Белия дом. При това като “работеща майка на три деца” (по нейните думи), управител на част от едноименната империя, собственик на модна линия, бивш фотомодел и т.н., ще го съветва доброволно и няма да получава заплата. Въпреки че според американските закони, които бяха извънредно тълкувани от съда по случая, се оказа, че правилата срещу непотизъм не се прилагат в Белия дом където, президентът, ако иска, може да си назначи цялата рода до седмо коляно. Но той засега се е спрял само на Иванка и съпруга й.

Някои сатирици и коментатори зад Океана подчертаваха по време на кампанията му и след това, че най-голямата дъщеря на президента Тръмп еднолично засенчва всички останали членове на семейството. До степен той най-вероятно да не се напъва да помни имената на всички други. Ако добавим и неколкократно повтореното навремето от Доналд Тръмп изявление, че ако не е баща на Иванка, щял…, да кажем, веднага “да й обърне внимание”, картинката става малко зловеща. Но така или иначе американците видимо вече са се примирили с неподражаемия стил на президента си, какво да го коментираме повече!? Виж, “съветничката” му е друг въпрос.

Иванка Мари Тръмп е родена на 30 октомври 1981 г. в Ню Йорк като второто дете от първия брак на баща й с натурализирания фотомодел от чешки произход Ивана Мари (Зелничкова по баща). След раздялата на родителите й през 1991 г. остава на издръжката на татко си. Което в крайна сметка ще й гарантира престижно образование през университетите Джорджтаун и Уортън в Пенсилвания, преди да завърши с почести последния като бакалавър по икономика през 2004 г. Дотогава обаче младата дама съвсем не скучае. Като дъщеря на самопровъзгласилия се за най-успешен нюйоркски предприемач, но преди всичко собственик на правата върху конкурсите за красота “Мис Вселена”, “Мис САЩ” и впоследствие “Мис тийн-САЩ” (на който е и водеща), Иванка е на корицата на популярното навремето младежко списание “Седемнадесет” (Seventeen) още през 1997 г. В следващите години ще дефилира за престижни модни къщи като “Версаче” “Тиери Муглер” и “Томи Хилфигър”, а покрай различните си начинания след завършване на университета ще се появява на първите страници на “Форбс”, “Ел”, “Харпърс Базаар” и т.н.

Вече с тапията в джоба и след кратък опит в бизнеса с недвижимо имущество по примера на баща си в крайна сметка влиза на ръководен пост в корпорацията “Тръмп” през 2005 г.

Две години по-късно Иванка Тръмп сключва договор с известен нюйоркски дилър на диаманти, с когото лансира нейна собствена линия бижута, което е първото й собствено (сравнително успешно) бизнес начинание, което съществува и до днес. Паралелно на скъпоценностите към марката й през годините ще се добавят модни и козметични артикули, които след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ в края на 2016 г. редица американски търговски вериги започнаха да бойкотират.

Разбира се, като част от семейната бизнес империя Иванка участва на различни етапи и в риалити шоуто на баща й “Стажантът” като гостуващ съдия.

С цялото това внимание към нея не е учудващо, че през годините много юнаци са се опитвали да откъснат златната ябълка. Иванка обаче никога не е падала под инвестиционен банкер (или рок звезда) до 2005 г., когато завързва връзка с крупния магнат в недвижимото имущество Джаред Къшнър. Родителите на последния обаче се противопоставят на брака им, докато Иванка не приеме ортодоксалния юдаизъм, което се случва през 2009 г. С новата религия дъщерята на Тръмп взема и еврейското име Яел. Същата година издава и първата си книга “Картата Тръмп: как да играеш за победа в работата и живота”.

 

Тайното оръжие на The Donald

С осъзнаването на фактите около победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. мнозина наблюдатели са единодушни, че със или без руска намеса в кампанията единственият фактор, който не бяха включили в сметките си, беше “ефектът Иванка”. Дъщерята на скандалния кандидат не само успяваше умело да се дистанцира от по-шокиращите му изказвания, но и много успешно служеше за буфер на разочарованите от разкритията за Хилъри Клинтън млади избиратели, които виждаха в нея оправдание да гласуват за баща й.

 

За нея

Разбира се, че е повърхностна

Няма нищо кой знае колко задълбочено в Иванка. И смятам, че това е положителна оценка за нея. Защото със сигурност жена, която е красива, колкото е тя, би стигнала твърде далеч, ако не беше повърхностна.

Челси Клинтън, близка приятелка на Иванка и дъщеря на съперничката на баща й Хилъри

 

Първото правило на Етичен клуб

Вече е официално, Белият дом има по-ниски критерии за наемане на служителите си от търговска верига... Значи Иванка казва, че ще спазва всички правила на Етичния кодекс. Струва ми се, че първото правило на Етичния клуб би трябвало да е: не наемай дъщеря си на работа.

Тревор Ноа, американски сатирик

 

Вече е държавен чиновник

Предвид какви ще бъдат задълженията й, съмнявам се да има избор дали да спазва или не етичните норми. Има кабинет в Западното крило (на Белия дом), има служебен имейл и ще се занимава с изготвяне на политики. В името на възможния конфликт на интереси трябва да приемем, че тя вече е държавен чиновник.

Ричард Пейнтър, американски юрист, бивш съветник на Джорд Буш-младши по етичните въпроси

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети